22.05.2018 Budva

Đukanović: Crna Gora spremna da preuzme svoj deo odgovornosti za ulazak u EU

Đukanović: Crna Gora spremna da preuzme svoj deo odgovornosti za ulazak u EU Foto: Beta / EV
Konsolidacija Evropske unije i proces proširenja trebalo bi da se dešavaju istovremeno, a Zapadnom Balkanu je potrebna integracija, izjavio je danas predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

"Ne treba dokazivati da je ovaj region poslao više nego dovoljno poruka o nedostatnosti kapaciteta. Integracija Zapadnog Balkana je isto što i stabilnost. Integracija znači povratak zemalja Zapadnog Balkana evropskom civilizacijskom putu", rekao je Đukanović na panelu "Zapadni Balkan između nerešene prošlosti i novonastalih izazova", u okviru osmog 2BS Foruma koji se održava u Budvi.

On smatra da su evropska i evroatlanstka perspektiva danas zamagljenije nego na početku veka. Kao jedan od razloga usporavanja i pada entuzijazma na Zapadnom Balkanu, Đukanović je naveo predugo trajanje priče o usporavanju.

"Uvereni smo da je jedini ispravan smer daljeg kretanja evropska i evroatlanskaintegracija. Potrebno je podržati proevropski nastrojene vlade na Balkanu, svesne neminovnosti pripadanja tom civilizacijskom krugu. U Evropi postoje razmišljanja da je Evropi potrebna konsolidacija da bi se došlo do proširenja, iako mislim da bi ta dva procesa trebalo da teku istovremeno", rekao je Đukanović.

On je rekao da nema bolje konsolidacije za Evropu i boljeg puta i njenu globalnu konkuretnost od ujedinjenja.

"Sve što ostaje izvan pažnje Evropske unije, a Balkan je to bio, može pre predstavljati problem Evropskoj uniji, nego što će se EU zaštititi onog što bi mogle biti posledice vanevropskog modela. Pravo pitanje za nas je hoćemo li da se zakasnelo bavimo problemom, ili da uložimo napor da evropeizujemo taj prostor i stvorimo uslove za unutrašnju stabilnost. Ovo je pitanje za članice EU", kazao je Đukanović.

Crna Gora i on, kako je rekao, ne spadaju u one koji inferiorno gledaju na partnerstvo s EU.

"Mi ne mislimo da treba stojati, klečati i moliti da se otvore vrata EU. Mi smo spremni da preuzmemo svoj deo odgovornosti", naveo je Đukanović.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side