12.01.2018 Skoplje

Dimitrov i Kosijas dogovorili direktnije pregovore oko imena

Dimitrov i Kosijas dogovorili direktnije pregovore oko imena Foto:printscr
Makedonija i Grčka saglasile su se da formiraju radne grupe predvođenje ministrima ;spoljnih poslova, koje će direktno pregovarati o mogućim rešenjima za 25-ogodišnji spor oko imena, prenela je makedonska državna agencija MIA.

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov rekao je da su se dve susedne države saglasile da formiraju radne grupe koje će biti posvećene pronalaženju rešenja za 25-ogodišnji spor oko imena.

"Uvereni smo da sa obe strane postoji postoji volja da se ide napred", rekao je Dimitrov koji se juče u Solunu sastao sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Kocijasom.

Šef makedonske diplomatije je rekao da će on i Kocijas predvoditi radne grupe i da očekuje da se prvi sastanak radnih grupa realizuje narednog meseca.

"Imamo veliku odgovornost", rekao je Dimitrov, dodajući da je Makedonija u celom tom procesu svesna zabrinutosti koja se pojavljuje u susednoj zemlji.

"Jasno je da je identitet jako važan za nas. Moramo da nađemo način da ubedimo naše grčke kolege da postoji jasna distinkcija između naše zemlje i njihovog regiona u severnom delu Grčke", rekao je Dimitrov.

Šef makedonske diplomatije je istakao da se Makedonija, koja od 2005. ima status kandidata za članstvo u EU, nada da će u junu dobiti datum za početak pregovora, kao i poziv za NATO.

"Ja sam umereni optimista", rekao je Dimitrov u intervjuu za Rojters, koji prenosi makedonska agencija MIA.

Maratonski pregovori u sporu Makedonije i Grčke oko imena vode se godinama uz posredovanje medijatora UN Metjua Nimica, a nova runda zakazana je za 17. januar u Njujorku.

Dimitrov i Kosijas su izrazili očekivanje da će Nimic na tom sastanku "predložiti inicijalni okvir sa kojim će se suštinski napredovati u prevazilaženju razlika oko imena".

Spor koji Skoplje ima s Atinom zbog ustavnog imena Republika Makedonija, koje je isto kao ime severne grčke oblasti, godinama blokira evropske integracije Makedonije i njen ulazak u NATO.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side