19.06.2018 Split

Devetogodišnji dečak u Splitu prisilno predat ocu Italijanu

Devetogodišnji dečak u Splitu prisilno predat ocu Italijanu Foto: Beta, HINA / Miroslav Lelas
Službenici splitskog suda, uz asistenciju policije, predali su danas u Splitu devetogodišnjeg dečaka Cesarea Avenatija na starateljstvo ocu Italijanu Alešandru Avenatiju, a ceo događaj pratile su mučne scene i odbijanje deteta da ide s ocem u Italiju.


Dečak je doslovno uguran u auto i odveden, a njegovo odvođenje pokušali su da spreče brojni građani koji su se okupili u blizini zgrade u kojoj je dečak živeo s majkom, Splićankom Ninom Kuluz.

Prema poslednjim informacijama sa splitskog suda, majka će se ipak pridružiti dečaku na putu za Italiju, prenela je RTL televizija koja je objavila snimak prisilnog odvođenja dečaka.

U jednom trenutku je došlo i do guranja okupljenih građana i policije, koja je asistirala sudskim izvršiteljima u odvođenju deteta. Policija je potvrdila da su dve osobe privedene na kriminalističku obradu u splitsku policiju, ali nije želela da otkrije o kome je reč i zbog čega su privedene.

Jutarnji list je objavio da je među privedenima tetka dečaka, sestra Nine Kuluz, koja je u stanu u kojem se odvijala prava drama snimala odvođenje dečaka.

Advokat porodice Kuluz, Mišo Živaljić, rekao je da Hrvatska nije dorasla zaštiti dečjih i ljudskih prava. "Deca nisu putnčki koferi, a ni slične pokretnine što u našem zakonodavstvu još jesu. Prihvatili smo EU, a zadržali zakone iz doba Mletačke Republike. Sramimo se danas svi zbog jednog dečaka koji nije želeo da ode tamo gde ga vode, ali ga niko nije mogao čuti", rekao je advokat okupljenim novinarima.


Foto: Beta, HINA / Miroslav Lelas

Devetogodišnji Cesare juče je pušten iz splitske bolnice gde je u nedelju bio hospitalizovan zbog snažnih bolova u stomaku, a lekar ga je, kako su pisali mediji, pustio na kućnu negu i preporučio da se dete ne izlaže stresu.

Dečak je već dva puta, po sudskog odluci, trebalo da bude odvojen od majke i vraćen ocu, italijanskom državljaninu, u Italiju, ali su obe odluke odložene najpre iz bezbednosnih razloga, a zatim i zbog toga što ocu nije bio obezbeđen prevodilac.

Nina Kuluz i Alešandro Avenati jedno su vreme imali zajedničko starateljstvo nad dečakom koji je trebalo da živi kod oca u Italiji, gde je rođen 2009. Nina Kuluz je imala pravo da svakodnevno viđa sina. Ona je, međutim, sina odvela iz Italije pre sedam godina i skrivala se s njim u BiH. Za to vreme za njom je bila raspisana poternica, a 2016. vratila se u Split. Ona je tvrdila da je otac detata bio nasilan i da je zato pobegla od njega.

Dečakov otac je, s druge strane, pokrenuo u Italiji i u Hrvatskoj više postupaka za vraćanje detata.


Foto: Beta, HINA / Miroslav Lelas

U međuvremenu je italijanski sud u Torinu zbog otmice i zadržavanja deteta u drugoj državi Nini Kuluz oduzeo starateljstvo, a istovremeno je osudio na tri godine i četiri meseca zatvora uz obavezu da dečakovom ocu isplati 50.000 evra odštete i ima obavezu javljanja italijanskoj policiji u Torinu svakih 20 dana.

Pojedini poslanici u Saboru Hrvatske danas su kritikovali odluku o prisilnom odvođenju devetogodišnjeg Cesarea.

"Danas me sramota što sam političar, iako nemam nikakve veze s tim, sramota me jer nikoga od mojih koleginica i kolega u ostalim strankama, posebno onima na vlasti, nije sramota što se u Splitu sprovodi ovrha (sudsko izvršenje) nad devetogodišnjim detetom", rekao je poslanik Hrvatske seljačke stranke Krešo Beljak. On se zapitao kako li se „oseća dete od devet godina, koje po našim zakonima i institucijama, niko ništa ne pita" i ocenio da je reč o velikoj nepravdi.

Poslanik Mosta Miro Bulj takođe je želeo da govori o toj temi, ali je dobio dve opomene i zabranu govora do kraja dana, jer je govorio van dnevnog reda.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side