Delo: Ljubljana uzdržana povodom najava Zagreba o ulasku u Šengen
30.07.2019 Beograd

Delo: Ljubljana uzdržana povodom najava Zagreba o ulasku u Šengen

Delo: Ljubljana uzdržana povodom najava Zagreba o ulasku u Šengen Foto: Pixabay
Slovenija podržava ulazak Hrvatske u Šengen, ali od svih kandidata očekuje da ispune kriterijume koji važe za sve, i da uvaže opšta načela i vrednosti EU, kao što su vladavina prava, poštovanje međunarodnog i evropskog prava i potpisanih sporazuma.

To je ljubljanskom Delu danas rečeno u službi za informisanje slovenačkog premijera, povodom informacije da je Hrvatska ispunila sve tehničke uslove za pristup Šengenskom prostoru i da će Evropska komisija u septembru verovatno potvrditi ocenu i poslednjeg od osam poglavlja "Šengenske pravne tekovine", koju su ovih dana preneli hrvatski mediji.

Večernji list je pre nekoliko dana, pozivajući se na diplomatske izvore, preneo da su iz Evropske komisije Hrvatskoj stigle neslužbene informacije da je ispunila sve tehničke uslove za pristup Šengenskom prostoru.

U slovenačkoj vladi međutim, kako prenosi Delo, tvrde da izveštaj grupe za evaluaciju ispunjavanja uslova za pristup Šengenu "još nije pripremljen" i da je konačna odluka o primanju neke države u Šengenski prostor politička, za koju je potrebna saglasnost svih članica, prenosi agencija Hina.

List podseća da je Šarec u aprilu za POP-TV kazao da je Hrvatska "još daleko od Šengena", te da je za njen ulazak potrebna saglasnost svih država članica i uz konsultacije Saveta EU s Evropskim parlamentom.

On međutim u nekim ranijim ;izjavama nije isključivao da će njegova vlada pitanje članstva Hrvatske povezivati s nerešenim pitanjem granične arbitraže, zbog čega je Slovenija prošle godine tužila Hrvatsku sudu EU u Luksemburgu.

Slovenija je u tužbi argumentovala da joj neimplementacija arbitražne presude, na čemu insistira Hrvatska, onemogućava kontrolu šengenskog režima na moru, stvara teškoće za slovenačke ribare, te da je reč o kršenju evropske pravne regulative.

I po ocenama nekih slovenačkih analitičara i diplomata, ulazak Hrvatske u Šengen je u nacionalnom interesu Slovenije koja bi premeštanjem Šengenske kontrole sa slovenačko-hrvatske na granicu Hrvatske s BiH i Srbijom, bila rasterećena čuvanja južne granice Šengena, navodi vodeći slovenački list.

Ali, s druge bi se strane, navodi Delo, odrekla "poslednjeg instrumenta pritiska na Hrvatsku da implementira arbitražnu presudu o granici", što je jedan od njenih spoljnopolitičkih prioriteta.

Budući da hrvatski premijer Andrej Plenković najavljuje ulazak Hrvatske u Šengen pre no što Hrvatska preuzme svoje prvo predsedavanje EU, to bi bila "još jedna pobeda hrvatske politike", zbog čega u slovenačkoj vladi za sada službeno te najave ne žele da komentarišui, piše današnje Delo.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side