10.01.2018 Ljubljana

Delo: Junker zove Cerara i Plenkovića u Brisel

Delo: Junker zove Cerara i Plenkovića u Brisel Foto: pixabay
Slovenačko-hrvatski granični spor ulazi u novu fazu u kojoj bi Evropska komisija mogla da preuzme veću ulogu, piše ljubljansko Delo.

Pod naslovom "Junker kao kormilar arbitražne barke" list piše da će predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvati do kraja januara na razgovore u Brisel premijere Slovenije i Hrvatske, Miru Cerara i Andreja Plenkovića, u pokušaju da doprinese rešenju spora.

List navodi da se Junker uključuje u rešavanje arbitražnog spora pošto je posrednička misija prvog potpredsednika Evropske komisija Fransa Timermansa pretrpela neuspeh.

Slovenački predsednik koji je prethodna dva danas boravio u sedištu EU i NATO rekao je na brifingu za slovenačke novinare da je sugovornike u Briselu opomenuo da Hrvatska neprihvatanjem implementacije arbitražne odluke krši svoj pristupni ugovor s EU i pravo EU, što bi mogao biti temelj za eventualnu tužbu protiv Hrvatske.

Pahor očekuje da će biti potrebno više sastanaka slovenačke i hrvatske strane na visokom nivou, ali da će arbitražna presuda u svakom slučaju na kraju ostati važeća.

"Slovenija ima arbitražnu presudu, a Hrvatska obavezu da je poštuje", kazao je novinarima u Briselu slovenački predsednik.

Presuda arbitražnog suda za Sloveniju nema alternative i ako pregovori o njenoj implementaciji u dogledno vreme ne budu uspeli Slovenija bi Evropskoj komisiji uputila pismo s opisom prekršaja i graničnih incidenata, što bi bio uvod u moguće pokretanje postupka pred sudom EU u Luksemburgu.

Prema predviđenoj proceduri, Komisija bi na takvo pismo trebalo da reaguje i da odgovori u roku tri meseca.

Pahor je zagovornik dijaloga i što boljih odnosa s Hrvatskom i o arbitraži će u subotu razgovarati s hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović koja će biti među gostima svečanog ručka koji slovenački predsednik priređuje povodom početka svog drugog predsedničkog mandata, piše Delo.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side