Delegacija EU pozvala Predsedništvo BIH na kompromis o formiranju vlasti
19.08.2019 Sarajevo

Delegacija EU pozvala Predsedništvo BIH na kompromis o formiranju vlasti

Delegacija EU pozvala Predsedništvo BIH na kompromis o formiranju vlasti Foto: pixabay
Delegacija Evropske unije u BiH u saopštenju je pozvala članove Predsedništva BiH da u utorak prevaziđu međusobne razlike dijalogom i kompromisom u interesu svih građana BiH.

U saopštenju se ističe da je formiranje vlasti u BiH od ključne važnosti za njen napredak u procesu integracije u EU. Iz Delegacije EU rečeno je za regionalnu N1 televiziju da bi sporazum o formiranju vlasti SNSD-a, SDA i HDZ BiH, postignut 5. avgusta , trebalo da posluži kao osnova da se omogući brzo formiranje vlasti i stabilno funkcionisanje institucija, čime bi se omogućilo sprovođenje preko potrebnih reformi.

Podsetivši da je EU taj sporazum pozdravila ;kao važan napredak i kao rezultat kompromisa potpisnika, naglašeno je da je EU spremna da nastavi da pomaže, ali da je odgovornost na domaćim liderima da sprovedu sporazum u roku od 30 dana, kako su se dogovorili.

Principe za formiranje vlasti potpisali su lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, uz odredbu da Savet ministara treba da bude konstituisan do 5. septembra.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da će podržati imenovanje Zorana Tegeltije za mandatara za sastav novog Saveta ministara BiH samo ako prethodnu bude usvojen Godišnji nacionalni program (ANP) kojim bi automatski bio aktiviran MAP (Akcioni plan za članstvo u NATO).

Isti stav izneo je i bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović, dok je srpski član Milorad Dodik odbacio mogućnost usvajanja ANP-a, ali je zatražio formiranje novog Saveta ministara BiH u koji bi ušli i kadrovi njegove stranke, kako bi se primenio rezultat opštih izbora održanih u oktobru prošle godine.

Predsedništvo BiH u utorak bi trebalo da odluči o upućivanju ANP-a u Brisel, a potom o imenovanju kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side