Delegacija EK u BiH: Izbori su ključ demokratije, moraju biti slobodni i pošteni
06.09.2018 Sarajevo

Delegacija EK u BiH: Izbori su ključ demokratije, moraju biti slobodni i pošteni

Delegacija EK u BiH: Izbori su ključ demokratije, moraju biti slobodni i pošteni Foto: Pixabay
Izbori su ključni stub demokratije, a građani BiH će u oktobru iskoristiti svoje pravo na političke odabire za budućnost, saopštile su Delegacija Evropske komisije i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH povodom sutrašnjeg zvaničnog početka kampanje pred opšte izbore u BiH zakazane za 7. oktobar.

U saopštenju je navedeno da izazovi u BiH i dalje postoje, uprkos napretku postignutom u okviru reformske agende.

"BiH je potrebna diskusija i fokus na kontinuirane, preko potrebne reforme. To je nešto što građani i mladi u BiH s pravom očekuju. Evropske integracije nude model za ovaj razvoj, a to je put koji je BiH izabrala", ističe se u saopštenju.

Delegacija Evropske komisije u BiH ocenila je da kandidati i političke stranke imaju dužnost prema građanima da tokom kampanje razgovaraju o pitanjima od stvarnog značaja.

"Politički lideri na svim nivoima trebaju se suzdržati od negativne, neodgovorne retorike koja vodi ka podelama. To će samo naneti štetu zemlji i njenim građanima", upozoreno je u saopštenju.

Još je istaknuto da svi političari snose odgovornost za stvaranje atmosfere dijaloga i tolerancije, kao i da su sloboda medija i pluralizam ključni elementi za otvorenu i slobodnu demokratsku debatu.

"Ozbiljni izazovi će biti pred izabranim vlastima na svim nivoima. Ova pitanja će se morati rešavati posle izbora i zaslužuju odgovarajuću pažnju već tokom izborne kampanje", naglasili su iz Delegacije Evropske komisije u BiH.

Kako je navedeno, to uključuje jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije, otvaranje novih radnih mesta, bolje javne usluge i zalaganje da BiH bude zemlja u kojoj građani mogu ostvariti svoj puni potencijal.

U saopštenju je naglašeno da domaće vlasti, institucije, političke stranke i kandidati moraju obezbediti integritet izbornog procesa, kao i sigurnost i bezbednost samog glasanja.

"Izbori moraju biti slobodni i pošteni. Međunarodni i domaći posmatrači izbora igraju važnu ulogu u tom smislu. Treba im pružiti pomoć u obavljanju njihovih dužnosti", navedeno je u saopštenju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja