12.03.2018 Zagreb

Dejan Lovren ispitan zbog sumnje da je dao lažni iskaz u korist Zdravka Mamića

Dejan Lovren ispitan zbog sumnje da je dao lažni iskaz u korist Zdravka Mamića Foto: pixabay.com
Hrvatski fudbalski reprezentativac i igrač Liverpula, Dejan Lovren ispitan je danas u tužilaštvu u Osijeku zbog sumnje da je dao lažni iskaz na suđenju bivšem čelniku Dinama Zdravku Mamiću i još trojici optuženih za izvlačenje novca iz tog zagrebačkog kluba.

U saopštenju Županijskog državno tužilaštva u Osijeku se navodi da je Lovrenu istovremeno i uručeno obaveštenje o početku istrage.

Tužilaštvo navodi da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 1. septembra 2017. na Županijskom sudu u Osijeku kao svedok svesno neistinito iskazao da je aneks ugovora o profesionalnom igranju, na kojem je kao dan zaključenja naveden datum 9. januara 2007, a kojim se reguliše podela transfernog obeštećenja između njega kao igrača i matičnog kluba 50:50 odsto, potpisao nedugo nakon potpisivanja svog ugovora o profesionalnom igranju s matičnim klubom od 1. januara 2007, iako je znao da to ne odgovara istini.

"Nakon predočenja dopisa upućenih matičnom klubu i datiranih 1. februara 2010, 29. marta 2010. i 7. septembra 2010. u kojima se u njegovo ime traži isplata 50 odsto transfernog obeštećenja i koji sadrže potpis s njegovim imenom, osnovano se sumnja da je svesno neistinito iskazao da je te dopise vlastoručno potpisao", saopštilo je tužilaštvo.

Iznoseći način na koji mu je isplaćen novčani iznos od podele transfernog obeštećenja, osnovano se sumnja, navodi se u saopštenju, da je neistinito iskazao da je tih dana bio u Hrvatskoj, da je lično u tu namenu otvorio poseban račun u banci u Zagrebu, kao i da je istog dana kada mu je novac seo na račun lično taj novac prosledio na bankovni račun treće osobe, iako svestan da to nije istina i da je u to vreme bio u Francuskoj.

Zbog davanje lažnog iskaza na suđenju Mamiću, tužilaštvo je početkom marta podiglo optužnicu protiv kapitena hrvatske fudbalske reprezentacije i igrača Real Madrida Luke Modrića. Za isto krivično delo tereti se i Modrićeva tašta Vesna Juraić.

Modrić je na suđenju Mamiću i ostalima svedočio polovinom juna prošle godine o detaljima svog transfera u Totenhem 2008. godine. Njegov transfer, kao i transfer Dejana Lovrena u strane klubove su predmet optužnice protiv Mamića. Tužilaštvo smatra da ta dvojica igrača nisu imala pravo na 50 odsto transfernog obeštećenja, već da je na taj način Mamić izvlačio novac iz Dinama.

Bivšim funkcionerima fudbalskog kluba Dinamo, braći Zdravku i Zoranu Mamiću, sudi se zbog sumnje da su izvlačeći novac od transfera igrača, utajom poreza i drugim nezakonitostima oštetili zagrebački klub za oko 116 miliona kuna (15, 5 miliona evra), a državni budžet za 1, 6 miliona evra. U istom postupku sudi se bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću, koji je izvršni direktor Hrvatskog fudbalskog saveza (HNS), i porezniku Milanu Pernaru.

Suđenje najmoćnijem čoveku hrvatskog fudbala i ostalima počelo je krajem aprila 2017. na osječkom Županijskom sudu, a svi optuženi su odbacili optužbe. Sudi im se u Osijeku zbog Mamićeve povezanosti s više zagrebačkih sudija.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side