Dedaj: Ekstradicija Morine bi mogla da naruši odnose Severne Makedonije i Kosova
02.08.2019 Skoplje

Dedaj: Ekstradicija Morine bi mogla da naruši odnose Severne Makedonije i Kosova

Dedaj: Ekstradicija Morine bi mogla da naruši odnose Severne Makedonije i Kosova Foto: Pixabay
Kosovski ambasador u Skoplju Đerđ Dedaj izjavio je danas da ne bi smelo da dođe do ekstradicije bivšeg pripadnika OVK Tomora Morine Srbiji, jer bi to moglo da naruši odnose Severne Makedonije i Kosova.

On je u intervjuu makedonskoj kablovskoj Televiziji 21 (tv21.tv/mk) rekao da se eventualna ekstradicija Morine, kojeg je u prošlu sredu uhapsila makedonska policija po poternici Srbije, "u potpunosti kosi sa ljudskim pravima i da je nezakonska i neprihvatljva".

"To ne treba da se desi, jer moguća ekstadicija neće biti samo na ličnu štetu Tomora Morine, već može da ima posledice po međudržavne odnose Kosova i Severne Makedonije. Ne bih želeo da ovakvi slučajevi utiču na moguće narušavanje, za šta mi kao Kosovo, uopšte nismo zainteresovani", rekao je Dedaj.

On je istakao da je odmah čim je primio vest o hapšenju Morine prekinuo odmor i doputovao u Skoplje, napominjući da se kosovska ambasada maksimalno angažovala oko tog slučaja.

"Odmah smo kontaktirali Ministarstvo prevde, a zatim i Vladu (Severne Makedonije) i lično sam se sreo sa šefom Kabineta, odosno sa savetnikom za spoljnu politiku premijera (Zorana) Zaeva", rekao je kosovski ambasador u Skoplju.

Dedaj je dodao da su dvojica diplomata iz ambasade posetila Morinu, koji se od četvrtka nalazi u ekstrasdicionom pritvoru i najavio da će se i lično sresti sa bivšim pripadnikom OVK.

Televizija 21, koja program pretežno emituje na albanskom jeziku, navodi da je u Ministartvu pravde Severne Makedonije dibila informaciju da će zahtrev Srbije za eksteradiciju Morine u ponedlejak biti dostavljen sudu koji je nadležan za taj slučaj.

Krivični sud u Skoplju je 25. jula odredio ekstradicioni pritvor Tomoru Morini, kojeg je makedonska policija dan pre uhapsila na graničnom prelazu "Blace" sa Kosovom na osnovu poternice koju je Interpol raspisao na zahtev Srbije koja ga traži zbog zločina nad civilnim stanovništvom pre 20 godina.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side