SDSM pobedio u prvom krugu u najmanje 39 opština, prisalice počele slavlje
15.10.2017 | 11:45h ► 23:10h Skoplje

SDSM pobedio u prvom krugu u najmanje 39 opština, prisalice počele slavlje

SDSM pobedio u prvom krugu u najmanje 39 opština, prisalice počele slavlje Foto: prtscr
Kandidati za gradonačelnike vladajuće SDSM vode u 41 opštini u Makedoniji, a opozicionog VMRO DPMNE u 14, prema dosad objavljenim preliminarnim rezultatima Državne izborne komisije (DIK).

Na konferenciji za novinare SDSM je objavila da je izvesno da je pobedila u prvom krugu u 39 opština, prema podacima koje je ta stranka obradila dva sata posle zatvaranja birališta.

U skopskoj opštini Centar i u više gradova, medju kojima su Bitolji i Ohrid, pristalice SDSM, stranke Zorana Zaeva, su počele da slave pobedu nad partijom Nikole Gruevskog DPMNE.

Najveća albanska stranka DUI Alija Ahmetija vodi u sedam opština, a za preostale opštine još nisu objavljeni podaci. U mestima naseljinim pretežno Albancima kandidate za graonačelnike imaju i Alijansa za Albance i Pokret Besa.

Birališta u Makedoniji za prvi krug lokalnih izbora, na kojima se glasalo za gradonačelnike i odbornike u 80 opština i Gradu Skoplju, zatvorena su večeras u 19.00.

Drugi krug izbora za gradonačelnike, koji se biraju po većinskom sistemu, biće održan za dve sedmice, 29. oktobra.

 

Izbori u Makedoniji protekli mirno, uz manje incidente

Prvi krug lokalnih izbora u Makedoniji protekao je mirno, bez većih narušavanja reda i mira, izjavio je večeras makedonski ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski.

On je na konferenciji za novinare rekao da su zabeleženi manji incidenti i da je podneto 46 prijava zbog fotografisanja glasačkih listića, glasanja za drugu osobu, podmićivanja i dovođenja glasača na izbore.

"U policijskoj statistici evidentirano je preko 44 prekidanja glasanja na određenim biračkim mestima, gde je, posle konsultacija i kratkih prekida od 15 do 20 minuta, glasanje nastavljano", rekao je Spasovski, koji je kadar SDSM Zorana Zaeva.

On je naveo da je svih 10 prijava za fotografisanje glasačkih listića rešeno i da će protiv tih lica biti podneti "odgovarajući podnesci".

Spasovski je rekao da su tri osobe privedene zbog sumnje da su podmićivale glasače u Bitolju, a da su zbog glasanja za drugog privedene dve osobe.

Prema njegovim rečima, rešeni su i slučajevi fizičkih obračuna na glasačkim mestima u tetovskom selu Gornje Sedlarce i skopskoj opštini Butel.

Spasovski je dodao da je na jednom biračkom mestu u Resenu otkriven glasač koji je rođen u Albaniji, s ličnom kartom u kojoj je adresa bila identična adresi člana biračkog odbora koji ga je prijavio.

U Makedoniji je danas održan prvi krug lokalnih izbora za gradonačelnike i odbornike u 80 opština i gradu Skoplju, a birališta su zatvorena u 19.00.

Šesti lokalni izbori u Makedoniji sprovedeni su na 3.480 biračkih mesta, a nadziru ih posmatrači OEBS i nekoliko nevladinih organizacija i ambasada.

 

Drugi krug izbora za gradonačelnike, koji se biraju po većinskom sistemu, biće održan za dve sedmice, 29. oktobra.

 

Izlaznost na izborima manja nego pre četiri godine

Izlaznost na lokalnim izborima u Makedoniji do 17.00 sati danas bila je 49,14 odsto, objavila je Državna izborna komisija (DIK). Prema Televiziji Telma, to je za oko osam odsto manje nego na prethodnim lokalnim izborima, održanim 2013, kada je do 17.00 na birališta bilo  izašlo 57,53 makedonskih birača.

Izlasnost u glavnog gradu Makedonije Skoplju dva sata pred zatvaranje  biračkih mesta bila je 50,58 odsto, što je oko 18 odsto manje nego na prethodnim lokalnim izborima.

 

Povezane vesti:

- Gruevski: Niz nepravilnosti i nezakonitosti na lokalnim izborima u Makedoniji

 

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side