11.07.2018 | 10:00h ► 15:30h Sarajevo

Završena komemoracija u Srebrenici

Završena komemoracija u Srebrenici Foto: Beta, AP / Amel Emrić
U Memorijalnom centru Potočari danas je održana komemoracija srebreničkim žrtvama i sahranjeni su posmrtni ostaci 35 žrtava ubijenih u julu 1995. godine.

Skup je protekao bez incidenta.

Sahranu je predvodio poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović.

Tokom komemoracije u Potočarima su se obratile brojne zvanice, a samoj sahrani je prisustvovalo više hiljada ljudi.

Do sada je na groblju Memorijalnog centra u Potočarima sahranjeno 6.610 žrtava ubijenih tokom ofanzive srpskih snaga na zaštićenu zonu Srebrenica u junu 1995. godine.

Još se traga za oko 1.000 žrtava.

U identifikacionom centru Podrinje u Tuzli nalazi se još 170 identifikovanih žrtava, ali zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka porodice se nisu odlučile da budu sahranjeni.

 

Počela komemoracija u Srebrenici

Komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici, u Memorijalnom centru u Potočarima, počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine. Predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje godišnjice srebreničkog masakra Nermin Alivuković rekao je da je Srebrenica postala planetarni simbol genocida.

"Srebrenica je postala planetarni simbol genocida. Znamo ko ga je počinio i da su osuđeni. Srebreničke žrtve su naša vodilja da se genocid nikada, nikome i nigde više ne ponovi", kazao je Alivuković. Predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, koji je naslednik Haškog tribunala, sudija Teodor Meron rekao je da lekcije Srebrenice ne smeju da bude nikada zaboravljene i da svako treba da učini sve što može da "proširi svetlo istine i odupre se mraku neznanja i poricanja".

Komemoraciji prisustvuju zvaničnici BiH, sa bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem na čelu, visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, šef delegacije Evropske komisije u BiH lars Gunar-Vigemark, predstavnici diplomatskog kora u BiH, kao i nekoliko hiljada građana.

Komemoraciji prisustvuje i komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović, lider srpske Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, kao i poglavar kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve Miraš Dedaić.

Među identifikovanim žrtvama koje će biti sahranjene ove godine su i četvorica maloletnika.

Skup u Potočarima obezbeđuje policija RS u saradnji sa ostalim bezbednosnim agencijama u BiH.

Najmlađa žrtva, koja će biti sahranjena ove godine je 16-godišnji Vesid Ibrić, dok je Šahin Halilović, koji je imao 71 godinu kada je ubijen, najstarija žrtva koja će biti sahranjena 11. jula ove godine u Potočarima.

Komemoraciji neće prisustvovati niko od državnih zvaničnika Srbije.

Napad na Srebrenicu počeo je 6. jula 1995. i završio se pet dana kasnije ulaskom VRS pod komandom generala Ratka Mladića u grad.

Međunarodni sud pravde u Hagu je 2007. doneo presudu kojom masakr u Srebrenici kvalifikuje kao čin genocida.

Rezolucije o Srebrenici kojima se potvrđuje ta presuda Međunarodnog suda pravde doneli su parlamenti zemalja EU, Kanade, SAD i Australije.

Odlukom Evropskog parlamenta, iz januara 2009, 11. jul je proglašen Danom sećanja na genocid u Srebrenici. Od zemalja Zapadnog Balkana tu odluku prihvatile su Crna Gora, Hrvatska i Makedonija.

Državni parlament BiH proglasio je 11. jul danom sećanja u Federaciji BiH, ali ne i na teritoriji cele države, zbog protivljenja poslanika RS.

Skupština Srbije usvojila je 2010. Deklaraciju kojom se osuđuje zločin nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u julu 1995, ali bez pominjanja reči genocid.

Prema optužnicama Haškog tribunala, vojnici pod komandom generala Mladića su do 19. jula organizovano i sistematski ubili oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka. Oko 30.000 žena i dece deportovano je za dva dana.

Za genocid u Srebrenici 1995. optuženi su vođe bosanskih Srba Radovan Karadžić i general Ratko Mladić.

Mladić je u novembru prošle godine nepravosnažno osuđen na doživotni zatvor, a Karadžića je Tribunal u martu 2016. nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora.

 

U Memorijalnom centru Potočari sahranjeno 35 srebreničkih žrtava

Posmrtni ostaci 35 srebreničkih žrtava, ubijenih u julu 1995. tokom ofanzive srpskih snaga na Srebrenicu koja je tada bila zaštićena zona Ujedinjenih nacija, sahranjeni su danas u Memorijalnom centru Potočari.

Verski obred predvodio je poglavar Islamske zajednice Husein Kavazović.

"Gospodaru naš, ujedini naša srcu u veri i ljubavi. Molimo te da majčina suza bude molitva i da se više nikome ne ponovo Srebrenica", kazao je Kavazović.

Među danas sahranjenima su u četiri osobe koje su u vreme ubistva bile maloletne.

Do sada je u groblju Memorijalnog centra u Potočarima sahranjeno 6.610 srebreničkih žrtava.

U Potočare je danas stiglo više hiljada ljudi, zvaničnika BiH i predstavnika diplomatskog kora na komemorativni skup povodom 23. godine od genocida u Srebrenici.

Glumac Rijad Gvozden govorio je delove iz romana "Derviš i smrt", a izveden je i "Srebrenički inferno".

Skup obezbeđuju pripadnici policije RS, zu saradnju sa ostalim policijskim i bezbednosnim agencijama u BiH.

Do sada nije zabeležen nijedan incident.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side