22.05.2019 | 13:17h ► 15:31h Beograd

Dodik: U BIH neće biti rata

Dodik: U BIH neće biti rata Foto: prtscr ytb
Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da u toj zemlji neće biti rata, bez obzira na to što je politička situacija u zemlji složenija u odnosu na raniji period.

Dodik je ocenio da je u tako složenoj situaciji potreban dogovor, ali da ga je nemoguće postići zbog "sterilnih političkih elita koje ne mogu ništa da dogovore, a koje su napravili stranci".

"Ja u te ne spadam, jer pokušavam da imam svoj stav i da se dogovorimo o nečemu", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Komentarišući činjenicu da sve više ljudi odlazi iz BiH zbog toga što ih plaše izjave političara, Dodik je kazao da je "stvorena atmosfera odlaska, za šta odgovornost imaju i lokalni organi".

"Mislim, međutim, da je to plan razvijenih evropskih zemalja da 'usisaju' najkvalitetniji kadar, jer su oni u tom pogledu u strašnom deficitu", kazao je.

Dodik je ocenio da se neformiranjem novog Saveta ministara BiH krše ustavna i dejtonska prava Srba.

"Političko Sarajevo je zarobilo politička prava Srba i ne dozvoljava da, prema Ustavu, budu legitimno predstavljeni u institucijama BiH", naveo je predsedavajući Predsedništva BiH.

Dodik je kazao da se to dešava osam meseci i da je to "jasna poruka srpskom narodu da su oni u tom pogledu spremni da rade sa neadekvatnim i nelegitimnim predstavnicima Srba u Sarajevu, a ne sa onima koje bira srpski narod".

Dodao je da je BiH danas dalje od formiranja Saveta ministara nego što je bila ranije, jer, kako je kazao, nema pomaka sa bošnjačke strane.

"Bošnjaci stalno svojim kalkulacijma iznose neka nova pitanja. Primarno pitanje je formiranje vlasti, a sva ostala su tehnička pitanja", ocenio je Dodik.

On je kazao i da BiH loše stoji na evropskom putu i da nije dobro što "gubi kapacitet kod EU".

Upitan šta očekuje od razgovora sa komandantom EUFOR-a Martinom Dorferom, Dodik je rekao da želi da čuje od njega kako vidi bezbednosnu situaciju u BiH.

"Mislim da oni imaju jasnu spoznaju kakva je bezbednosna situacija u BiH i biće mi zanimljivo da čujem njihovu procenu", kazao je.

Dodik smatra da rata neće biti, ali da je bezbednosna situacija u BiH ugrožena zbog kriminala, korupcije i delovanja kriminalnih grupa iz regiona na prostoru te zemlje.

Rekao je i da postoji problem migranata i povratka osoba sa ratišta u Siriji koji, kako je naveo, mogu da destabilizuju BiH.

 

Komšić i ja smo završili i lično i politički

Predsedavaući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da je sa hrvatskim članom Predsedništva BiH Željkom Komšićem "završio lično i politički".

"Komšić i ja smo završili", rekao je Dodik za regionalnu N1 televiziju, komentarišući to što je Komšić podneo krivičnu prijavu protiv njega zbog, kako je naveo, izazivanja pobune u Oružanim snagama BiH.

"Tužio je, videćemo šta će biti, tužio je i prošli put", kazao je Dodik.

Dodik je 12. maja, na obeležavanju Dana Vojske RS i Dana Trećeg pešadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH, zatražio da više od polovine pripadnika ovog puka sledeće godine na obeležavanju Dana vojske bude obučeno u uniforme bivše Vojske RS.

Dodik je danas ocenio da je i do sada imao "mnogo prijava i raznih pretnji", a Komšićevu tužbu smatra "političkom igrom".

"Ko drži još ozbiljno do Željka Komšića, pustite kraju. Stotinu prijava sam imao do sada, stalno mi prete nečim, pre dve godine su mi hteli pretresati kuću i uzimati stvari. Eto mu njegova tužba, što se mene i njega tiče, politički smo završili", rekao je predsedavajući Predsedništva BiH.

Prema njegovim rečima, Komšić "igra svoju političku igru i to pripada ljudima koji su politički marginalni", dodavši da on nikada neće tužiti Komšića.

On smatra da se previše pažnje poklanja pitanjima poput uniforme vojnika Oružanih snaga, a nedovoljno pitanjima poput odluke o cenama rominga u regionu.

"Napravili smo nešto u tom Predsedništvu s romingom, ali to neće da provode u Savetu ministara BiH. To nikoga se ne tiče, to što možemo da izgubimo priču o jeftinom romingu, to nikog ne zanima, ali ih zanimaju uniforme", naveo je Dodik.

 

Danas: Dodik u junu sa Putinom

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sastaće se početkom juna sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, piše Danas pozivajući se na izvore u diplomatskim krugovima.

Oni će, kako prenosi list, razgovarati u okviru međunarodnog ekonomskog foruma koji se održava od 6. do 8. juna u Sankt Peterburgu.

Dodik i Putin su se prethodno susreli 17. januara u Beogradu, tokom posete ruskog lidera Srbiji. Tom prilikom Dodik je izrazio zadovoljstvo "zbog razvoja zajedničkih projekata Rusije i Republike Srpske" i naglasio da Republika Srpska želi da učestvuje u gasovodu Turski tok.

Njih dvojica sastali su se i krajem septembra prošle godine u Sočiju, kada su zajedno gledali trku Formule jedan i kada je Putin poželeo uspeh Dodiku na izborima u BiH. Pojedine diplomate tvrde da se Dodik smatra "najvažnijim saveznikom" Putina na Balkanu.

Milorad Dodik će tokom predstojeće posete Sankt Peterburgu razgovarati i sa rukovodiocima ruske gasne kompanije "Gasprom" o priključivanju Republike Srpske na gasovod Turski tok, izjavio je šef Predstavništva RS u Moskvi Duško Perović.

Kako je prenela Srpskainfo, Perović je istakao da Republika Srpska "godinama želi gasifikaciju", zbog čega i razgovori sa partnerima iz Rusije traju duže vremena, a sada su i intenzivirani.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side