11.01.2019 Sarajevo

Dan Preda: Odlaskom u Rusiju i sastancima sa Putinom ne postaje se članicom EU

Dan Preda: Odlaskom u Rusiju i sastancima sa Putinom ne postaje se članicom EU Foto: BFoto: Beta / HINA / FENA / Hazim Aljovic
Stalni izvestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda izjavio je danas u Sarajevu da se odlaskom u Rusiju i sastancima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom ne postaje članica Evropske unije, već taj proces ide preko Brisela i Strazbura.

On je rekao da se nekoliko puta pokušao sastati sa predsedavajućim Predsedništva BiH Miloradom Dodikom u vreme dok je bio predsednik RS, kao i sa sadašnjom predsednicom RS Željkom Cvijanović dok je bila premijerka tog bh. entiteta, ali da je to bilo bezuspešno.

"Lakše je otići kod Putina i Rusiju. Odlaskom u Rusiju niko neće postati članicom Evropske unije. Ovo je poziv da više dolaze u Brisel", kazao je Preda novinarima u Sarajevu.

Upitan ko blokira proces integracije BiH u Evropsku uniju, on je kazao da je juče otvoreno rekao da su u razgovorima u prošlom sazivu Parlamenta BiH delegati iz Republike Srpske bili protiv uspostavljanja zajedničkog parlamentarnog odbora.

"To je samo jedan primer. Drugi primer da i iz neznanja blokiraju proces. Sva imena koja blokiraju proces su vam poznata", kazao je Preda.

Izvestilac Evropskog parlamenta za BiH istakao je da su za napredak BiH u procesu evropskih integracija bitna dva uslova.

Prvi je, kako je naveo, da parlamentarci iz BiH moraju da imaju minimum znanja o procesu evropskih integracija, a drugi je da su spremni da rade zajedno sa zvaničnicima EU, a ne da blokiraju dijalog.

Prema njegovim rečima, kada BiH dobije status kandidata biće najpotrebnije da u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti budu ljudi koji su sposobni da pregovaraju sa EU.

Dan Preda je danas učestvovao u radu okruglog stola o temi "Trenutno stanje procesa evropskih integracija BiH", koji je organizovala Incijativa za monitoring evropskih integracija BiH u saradnji sa Delegacijom EU u BiH.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side