Dačić: Srbiji i regionu potrebna izvesnost članstva u EU
30.06.2017 Dubrovnik

Dačić: Srbiji i regionu potrebna izvesnost članstva u EU

Dačić: Srbiji i regionu potrebna izvesnost članstva u EU Foto: Beta, HINA / Niksa Miletic
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Dubrovniku da perspektiva članstva u Evropskoj uniji (EU) daje snažan podstrek sveobuhvatnim reformama koje Srbija sprovodi i podsticaj je pomirenju i regionalnoj saradnji na čitavom Balkanu.

Na sastanku šefova diplomatija Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) Dačić je rekao da članstvo u EU ostaje jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta za Srbiju koja se, kako je dodao, konstantno kreće putem ka Evropskoj uniji, sa veoma dobrim ekonomskim pokazateljima.

"Naša je želja da predstojeće predsedavanje Estonije pamtimo po tome što je Srbija u tom periodu otvorila veći broj pregovaračkih poglavlja. Nadamo se da će i naši sagovornici u Briselu uvideti koliko je važno da se naš pristupni proces odvija određenom dinamikom i kolike mogu biti posledice, ukoliko bi ponovo došlo do zastoja", rekao je Dačić.

On je naglasio da je za Srbiju i region veoma bitno da im se pruži izvesnost članstva u EU, kakvu su imale sadašnje članice EU.

"Bez jasne evropske perspektive, teško je očekivati da će region ostati stabilan i na evropskom kursu", dodao je.

Dačić je podsetio da je "pregovarački proces Srbije dodatno opterećen uslovljavanjem napretka u pregovorima napretkom u dijalogu Beograda sa Prištinom" i ukazao da "Srbija, koja svesrdno sprovodi reforme", ne treba da bude kažnjiena "zbog tuđe opstrukcije".

"Bez namere da danas zaoštravam diskusiju, jer je verbalni diskurs u regionu poslednjih meseci previše opterećen visokim tonovima, želim da kažem da mi od EU očekujemo principijelnost, doslednost i poštovanje svakog prema njegovim delima", naveo je i ponovio stav Srbije da "sva sporna pitanja treba rešavati u odgovarajućem forumu u neposrednim razgovorima dveju zainteresovanih strana, a u okviru pregovaračkog procesa isključivo pitanja iz domena pravnih tekovina i pozitivne prakse EU".

Na ministarskom sastanku kojim hrvatska završava jednogodišnje predsedavanje SEECP, Dačić je ocenio da "uprkos određenim međusobnim razlikama i povremenim neslaganjima, prouzrokovanim nerešenim pitanjima iz prošlosti" u regionu "uglavnom postoji politička volja za pomirenjem i boljom budućnosti za sve građane".

On je u sito vreme naglasio i da "evropski pravac nije bitan samo za građane u regionu, već je veoma važan i za sve građane Evropske unije, jer bez stabilnog i integrisanog regiona, nema ni stabilnosti ni bezbednosti EU".

Uz ocenu da je ekonomski razvoj preduslov za stabilnost regiona i za nastavak procesa pristupanja EU Dačić se založio za jačanje ekonomske saradnje i uspostavljanje regionalnog ekonomskog prostora, kao i za zajedničku borba svih u regionu protiv narušavanja principa dobrog ekonomskog upravljanja, a pre svega u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

On je izrazio očekivanje da će na samitu Zapadnobalkanske šestorke u Trstu u julu biti potpisan Ugovor o transportnoj zajednici i predložio da u Beogradu bude sedište Sekretarijata te Transportne zajednice.

Obraćajući se učesnicima sastanka Dačić je ponovio da Srbija "u potpunosti podržava dalje intenziviranje regionalne saradnje kao suštinske baze za stabilnost regiona" i da će nastaviti napore za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, što se odnosi na sve političke i ekonomske probleme koji postoje i koji se mogu rešavati isključivo putem otvorenog i kontinuiranog dijaloga.

"Mi se moramo okrenuti budućnosti, jer smo predugo jedni druge optuživali za prošlost, koja nikome nije dobro donela. Moramo nastaviti da radimo zajedno, uvažavajući jedni druge a pre svega, uvažavajući zajedničke interese, kojih nije malo", dodao je šef srpske diplomatije na sastanku SEECP u Dubrovniku.

Posle šefova diplomatija danas popodne sastaju se šefovi država ili vlada SEECP među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsedavanje Procesom od Hrvatske preuuzima Slovenija.

Članice SEECP su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska. Kosovo učestvuje pod nazivom SEECP učesnik (participant).

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side