Crnogorski premijer: Bregzit nova prilika za kandidate za članstvo u EU
21.10.2019 Podgorica

Crnogorski premijer: Bregzit nova prilika za kandidate za članstvo u EU

Crnogorski premijer: Bregzit nova prilika za kandidate za članstvo u EU Foto: Beta / AP / Risto Bozovic
Premijer Crne Gore Duško Marković upozorio je da odluka EU da odloži otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom šalje negativnu poruku Balkanu i izrazio nadu da će politika proširenja Unije ponovo dobiti na značaju po okončanju Bregzita.

"Odbijanje Evropske unije da otvori pregovore s Albanijom i Severnom Makedonijom loš je signal i loša poruka za Zapadni Balkan kao celinu, a istovremeno nije dobra pozicija ni za EU. EU neće biti potpuna, ujedinjena i bezbedna bez Zapadnog Balkana", rekao je Marković u intervjuuu za Asošiejted pres.

Marković je kazao i da će završetak procesa izlaska Velike Britanije iz EU "osloboditi Uniju od velikog problema" i najaviti "nove prilike za zemlje kandidate (za članstvo)" kao što je Crna Gora.

"To (Bregzit) je jedno od teških otvorenih pitanja s kojima se EU suočila prethodnih godina. Sporazum o izlasku Velike Britanije iz Unije ne bi trebalo da ima negativan uticaj na dinamiku pristupnih pregovora Crne Gore s EU, već bi trebalo da bude pozitivan podsticaj za nas", naveo je Marković u petak za AP.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side