10.01.2019 Podgorica

Crna Gora: Tužilaštvo traži raspisivanje poternice za Duškom Kneževićem

Crna Gora: Tužilaštvo traži raspisivanje poternice za Duškom Kneževićem Foto: pixabay.com
Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore zatražilo je od policije da proveri gde se nalazi biznismen, vlasnik Atlas grupe Duško Knežević i predložilo raspisivanje nacionalne poternice, zvanično je danas saopšteno listu Dan iz tog tužilaštva.

 

"Imajući u vidu da se on trenutno nalazi u inostranstvu i da je nedostupan državnim organima te da ga policija ne može naći na adresi kojom tužilaštvo raspolaže, tužilaštvo će predložiti Višem sudu raspisivanje međunarodne poternice", saopšteno je.

Knežević, koji je predsednik Atlas grupe, izbegao je hapšenje samo nekoliko dana pre izdavanja naloga Tužilaštva, kada je napustio teritoriju Srbije i on se trenutno nalazi u Londonu.

Knežević ima i kiparsko državljanstvo.

Vlasnik Atlas banke Duško Knežević zvanično je osumnjičen za krivično delo zloupotreba u privrednom poslovanju podstrekavanjem, čime je, kako se sumnja, budžet oštećen za 1,9 miliona evra. U međuvremenu je bilo uhapšeno troje njegovih bliskih saradnika, ali su nakon žalbe advokata pušteni iz pritvora.

Knežević za sada nije označen kao organizator grupe koja se sumnjiči za pranje novca, niti je taj postupak završen. Istragom koja se odnosi na pranje oko pola milijardi evra preko jednog od servisa njegove Atlas banke, obuhvaćeno je 174 osoba, a organizator te grupe još se vodi kao NN lice.

U Atlas banci je u međuvremenu uvedena prinudna uprava i naložena njena dokapitalizacija, a u drugoj Kneževićevoj banci IBM je Centralna banka naložila uvođenje stečaja.

Knežević je u Crnoj Gori osim banaka, vlasnik i Univerziteta, bolničkog kompeksa Meljine, Jadranskog sajma, kao i vrednih nekretnina na primorju.

Posluje i u Srbiji. Široj javnosti je najpoznatiji po članstvu u Klinton global inicijativi i dovođenju bivšeg američkog predsednika Bila Klintona u Crnu Goru. Dugo godina je važio za biznismena bliskog vlasti, a njegovo ime se pominjalo i u korupcionaškoj aferi prilikom privatizacije Telekoma.

U međuvremenu je putem otvorenog pisma, ali i brojnih objava na društvenim mrežama Knežević saopštio da određeni kriminalni krugovi žele da mu preotmu imovinu, da je specijalni tužilac oružje u njihovim rukama, kao i da je godinama finansirao vladajuću Demokratsku partiju socijalista.

U nekoliko navrata je nagovestio da može progovoriti o brojnim aferama.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side