Crna Gora otvorila poslednje poglavlje u pregovorima sa EU
30.06.2020 Beograd

Crna Gora otvorila poslednje poglavlje u pregovorima sa EU

Crna Gora otvorila poslednje poglavlje u pregovorima sa EU Foto: pixabay.com
Crna Gora je danas otvorila poglavlje 8 u pregovorima o pristupanju EU koje se odnosi na politiku konkurencije.

Delegaciju EU predvodila je ambasadorka Irena Andraši u ime hrvatskog predsedavanja EU, crnogorsku delegaciju ambasador Bojan Šarkić, šef misije Crne Gore u EU, a Evropsku komisiju je predstavljao generalni direktor Generalnog direktorata za susedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson.

Crna Gora sada ima otvorena sva 33 poglavlja o kojima se pregovara od ukupno 35 poglavlja. Do sada su privremeno zatvorena tri poglavlja.

Pregovore o pristupanju EU Crna Gora je počela 2012.

Kada je reč o poglavlju 8, Unija je, kako je saopšteno u Briselu, podrobno ispitala pripremljenost Crne Gore i navela da je potreban dalji napredak u usklađivanju i primeni pravnih tekovina, kao i da postoje merila koja moraju biti ispunjena za privremeno zatvaranje tog poglavlja.

Navodi se i da će se praćenje napretka u usklađivanju i primeni pravnih tekovina nastaviti.

Kako je saopštio Savet EU, Crna Gora je završila zakonodavno usklađivanje sa pravnim tekovinama EU obuhvaćenim poglavljem politika konkurencije, izgradila adekvatne administrativne i pravosudne kapacitete u oblasti antimonopola, integracija i kontrole državne pomoći i pokazala zadovoljavajuće rezultate u tim oblastima.

Navedeni su i slučajevi u kojima je Agencija za zaštitu konkurencije, kao nacionalno telo za državnu pomoć, ocenjivala usklađenost sa odredbama o državnoj pomoći iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i naložila da se isprave nepravilnosti.    

Reč je o državnoj pomoći Montenegro erlajnzu, kompaniji Uniprom KAP i oko finansiranja izgradnje auto-puta Bar-Boljare.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 30.06.2020, 19:16h Mladen (3)

    Crna Gora nije se bojala prva, još pre tri meseca prihvatiti da ide po novoj metodologiji, mada je dosta otišla dalje u pregovorima od Srbije. Srbija se ni do danas nije izjasnila, bi - nebi. Špekuliše se, a srpski političari misle da će pregovori brže ići ako se ostane u onoj metodologiji po kojoj su započeli pregovori. Crna Gora nije nasela na priču o "Malome Šengenu" jer su joj neki iz Brisela dali signal da to nije za nju i da joj se možda, a ako bude slušala, osmehuje joj se da prva i sama uđe u EU, kod prvog narednog proširenja. Malo govore, ali puno rade. Rezultati se vide.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side