Crna Gora obeležava Dan nezavisnosti
21.05.2020 Podgorica

Crna Gora obeležava Dan nezavisnosti

Crna Gora obeležava Dan nezavisnosti Foto: pixabay.com
Crna Gora danas obeležava Dan nezavisnosti, odnosno 14 godina od održavanja referenduma na kojem je obnovila državnu samostalnost.

Na referendumu 21. maja 2006. godine, glasalo je 86,5 odsto od ukupnog broja birača.

Od toga je nezavisnost podržalo 55,5 odsto, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbijom bilo 44,5 odsto građana. Skupština je 3. juna 2006. i zvanično proglasila nezavisnost.

Građanima su 21. maj čestitali državni zvaničnici i predstavnici političkih partija.

Uoči Dana nezavisnosti iz vladajuće koalicije stigle su poruke da će vlast sačuvati sekularni i građanski karakter Crne Gore, dok u opoziciji smatraju da Crna Gora, nije slobodna i demokratska država svih građana.

Premijer Duško Marković je rekao u intervjuu za Pobjedu da je za 14 godina od obnove nezavisnosti Crna Gora postigla mnogo, ali da se na unutrašnjem planu moglo postići i više.

"Za četrnaest godina od obnove nezavisnosti Crra Gora je postigla dosta, i na vanjskom i na unutrašnjem planu. Ipak, sa današnje distance, na unutrašnjem planu moglo se postići i više. Ovde pre svega mislim na ujedinjavanje oko istog cilja – a to je razvijena i bogatija, građanska i demokratska Crna Gora. Crna Gora koja ne podstiče razlike i ne odaziva se na ekstremizme bilo koje vrste, pa ni verske", istakao je Marković.

Odgovarajući na pitanje zbog čega Srpska pravoslavna crkva ne poštuje pravni poredak Crne Gore, premijer Marković ocenjuje da je koncept SPC da negira crnogorsku državnost i ustvrdio da je ta politika pokazala i besmislenost i pogubnost.

"Odnos prisvajanja Crne Gore u versko-ideološkom smislu koji dolazi iz sedišta Srpske pravoslavne crkve, kao i istovremenog negiranja državnosti i nepoštovanja crnogorskih institucija i u ovoj situaciji pokazao je svoju besmislenost i svoju pogubnost. Građani treba da prepoznaju namere svih drugih struktura koje su ovih dana pozivale na ekstremizam i nasilje… Uveren sam da naši građani to uviđaju", rekao je Marković.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side