13.04.2019 Sarajevo

Čović: U sredu moguć dogovor u vezi sa novim Savetom ministara BiH

Čović: U sredu moguć dogovor u vezi sa novim Savetom ministara BiH Foto: prtscr ytb
Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da će se u sredu, 17. aprila, u Sarajevu sastati sa predsednicima SNSD-a Miloradom Dodikom i SDA Bakirom Izetbegovićem, posle čega bi delegacije tri stranke trebalo da postignu konačan dogovor o formiranju novog Saveta ministara BiH.

"Verujem da ćemo na taj dan konačno završiti sve što je neophodno da bi Savet ministara mogao profunkcionisati, što znači da bi iza te srede ušli u procedure", rekao je Čović za banjalučki "Glas Srpske".

Čović je naveo da će HDZ BiH insistirati da dobije resore finansija, spoljnih poslova i bezbednosti.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku ne vidi šansu za dogovor o inicijativi SDA da Savet ministara treba da bude proširen sa novim ministarstvima.

Kada je reč o aferi "selefije", odnosno upadu tajne službe Hrvatske (SIS) u BiH, Čović je rekao da takve afere ne bi bilo da su institucije BiH korektno reagovale, u skladu sa Ustavom i zakonima.

"Da te afere stvarno ima, ne bi danas o njoj svi ćutali. Kada smo stavili do znanja da se na to mora institucionalno odgovoriti, onda su se svi koji su spekulisali sa kafanskim i medijskim informacijama ili navodima, lagano povukli", rekao je Čović.

Afera "selefije" otvorena je posle medijskih navoda da hrvatski obaveštajci u BiH vrbuju pripadnike selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja, kako bi se kasnije BiH optužila da je zemlja u kojoj deluju teroristi.

Ova afera proširila se i na odnose Hrvatske i Slovenije, nakon što su slovenačke vlasti saopštile da hrvatski obaveštajci i u Sloveniji pokušavaju da vrbuju bh. državljane za krijumčarenje oružja.

Govoreći o migrantskoj krizi, Čović je rekao BiH nije spremno dočekala talas migranata, te da se bez dobre saradnje sa susedima ne može napraviti dobar posao.

"Danas niko pouzdano ne zna reći koliko je ljudi u BiH došlo iz sveta, jer uopšte nemamo kontrolu nad njima. To dovoljno govori o neozbiljnosti ovog prostora i tu ćemo se morati mnogo ozbiljnije nego do sada angažovati", rekao je lider HDZ BiH.

Govoreći o odnosu sa susednim zemljama, Čović je ocenio da su oni dobri, stabilni i prijateljski, dodavši da je saradnja sa Srbijom duže vreme u naprektu i da mu se čini da postoji dobra volja da otvoreni problemi budu rešeni u skorijem vremenu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side