Čović: Hrvati žele federalizaciju BiH
01.02.2019 Sarajevo

Čović: Hrvati žele federalizaciju BiH

Čović: Hrvati žele federalizaciju BiH Foto: print screen
Predsednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je da će hrvatske stranke u BiH nastaviti da se zauzimaju za federalizaciju Bosne i Hercegovine, jer smatra da je to jedini ispravni put.

"Hrvati stoje izmedju dva antagonizma - unitarizma i separatizma u BiH. Zbog toga je srednji put federalizam, kojim se BiH gradi i usmerava prema članstvu u Evropskoj uniji i NATO", rekao je Čović za mostarsku "Naša TV".

Prema njegovim rečima, greška je što Bosna i Hercegovina već nije dobila status kandidata za članstvo u EU, jer bi to ubrzalo i druge političke procese u zemlji.

On je kazao da će hrvatske stranke insistirati na izmeni izborog zakona, kako bi Hrvati "birali legitimne predstavnike u vlasti".

"Sada imamo farsu s dva bošnjačka člana BiH Predsedništva, koji su tamo birani glasovima Bošnjaka. Sve to do je pokušaja stvaranja unitarne zemlje u kojoj će jedan narod dominirati", izjavio je Čović, aludirajući na hrvatskog člana Predsedništva BiH Željka Komšića, koji je izabran većinskim glasovima Bošnjaka.

Komentarišući nedavno usvojenu Deklaraciju HNS-a, on je istakao da i dalje stoji iza svake navedene reči, pa i kritika presude Haškog suda u slučaju šestorice zvaničnika Herceg Bosne.

Čović je naveo da HNS jasno traži procesuiranje svih ratnih zločina, ali da odbacuje političke kvalifikacije o postojanju navodnog udruženog zločinačkog poduhvata, što bošnjačka strana koristi za "pokušaje uzurpiranje ustavnih prava Hrvata u BiH".

On je naglasio da HNS BiH "neće dopustiti pokušaje diskreditovanja Domovinskog rata, uloge Hrvatskog veća odbrane i Herceg Bosne u odbrani Hrvata i BiH".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side