Civilni sektor i novinari u BiH: Prestati sa donošenjem zakona koji ograničavaju ljuska prava
13.04.2019 Banja Luka

Civilni sektor i novinari u BiH: Prestati sa donošenjem zakona koji ograničavaju ljuska prava

Civilni sektor i novinari u BiH: Prestati sa donošenjem zakona koji ograničavaju ljuska prava Foto: Wikipedia
Nekoliko nevladinih organizacije i novinarskih udruženja upozorili su danas vlasti Republike Srpske da se mora prestati sa donošenjem zakonskih rešenja koja ograničavaju uživanje ljudskih prava i građanskih sloboda i koja nisu u skladu sa međunarodnim standardima iz ove oblasti.

Ovo je prvi od pet zahteva koji su upućeni vlastima u RS, kako je navedeno, svetlu događanja u Republici Srpskoj u poslednjih nekoliko meseci, koji se ogledaju u stvaranju atmosfere straha, zabrani javnih okupljanja i najavama donošenja novih ili izmjena postojećih zakona kojima se uređuju neka od osnovnih ljudskih prava.

Tu se misli na najavljene izmene i dopune Zakona o javnom okupljanju, Zakona o javnom redu i miru i Zakona o policiji, kojima bi bile uvedene mere, poput zabrane fotografisanja policajaca, zabrane prisustvovanja javnim skupovima, kao i davanje ovlaštenjima policajcima da hapse građane zbog prekršaja bez prethodno pribavljenog tužilačkog ili sudskog naloga.

„Ne smeju se limitirati i redukovati javni prostori za mirna i spontana okupljanja i sprečavati okupljanja građana koji traže da se otkrije ko je ubio Davida Dragičevića“, navodi se u zahtevima.

Još se traži da se u najkraćem mogućem roku reši to ubistvo, kao i nerazjašnjene smrti ostalih drugih građana Banjaluke, a da se počinioci ubistava najstrože kazne.

„Mora se prestati sa praksom zastrašivanja, pretnji, etiketiranja i represije“, navodi se u zahtevima.

Nevladine organizacije i novinarska udruženja dalje navode da se „mora početi sa departizacijom sistema i usmeravanjem na ostvarenje potreba svih građana, a ne samo jednog dela građanstva i interesnih grupa, koje su bliske vlasti“.

„Svaki napad na novinare policija mora efikasno i profesionalno istražiti, kako bi se kroz delovanje tužilaštava i sudova kaznili počinioci, a javnosti poslala jasna poruka o nedopustivosti nasilja nad medijskim profesionalcima“, navodi se u zahtevima.

Istaknuto je da se „moraju sankcionisati svi koji u javnom prostoru zabranjuju novinarima dostojanstven i siguran rad, koriste govor mržnje i stvaraju atmosferu linča“.

Organizacije civilnog društva pozvali su akademsku zajednicu, javne ličnosti i sve građane da svojim potpisima podrže ove zahteve i pridruže se pružanju otpora kršenju osnovnih ljudskih prava u RS.

Zahteve su potpisali Banjalučki centar za ljudska prava, Helsinški parlament građana Banjaluka, Transparensi Internešnel BiH, UG eTrafika.net, Udruženje BH novinari, Klub novinara Banja Luka, Centar za mlade KVART, Centar za informativnu dekontaminaciju mladih Banjaluka, UG Oštra nula i Centar za životnu sredinu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side