Cipras traži glasanje o poverenju vladi posle ostavke ministra
13.01.2019 Atina

Cipras traži glasanje o poverenju vladi posle ostavke ministra

Cipras traži glasanje o poverenju vladi posle ostavke ministra Foto: Beta / AP
Grčki premijer Aleksis Cipras zatražio je danas od grčkog parlamenta da "odmah" glasa o poverenju vladi posle ostavke ministra odbrane, žustrog protivnika sporazuma o novom imenu Makedonije, koji grčki poslanici treba uskoro da ratifikuju.

"Odmah ćemo krenuti ka obnovi poverenja u našu vladu (glasanjem) u parlamentu, da bi se rešila glavna pitanja naše zemlje", rekao je Cipras posle prihvatanja ostavke Panosa Kamenosa, glavnog saveznika u vladinoj koaliciji.

Kamenos koji vodi manju stranku u koalicionoj vladi podneo je danas ostavku pre nego što grčki parlament bude glasao o dogovoru s Makedonijom o imenu, kome se žestoko protivi.

Kamnenos je novinarima posle sastanka s premijerom Ciprasom rekao da mu makedonsko pitanje ne dozvoljava da nastavi funkciju.

On je takođe najavio povlačenje svoje nacionalističke stranke Nezavisni Grci (ANEL) iz vlade. Ta stranka je koalicioni partner Ciprasove vlade kojoj bi donela sedam glasova za usvajanje sporazuma s Makedonijom.

Cipras je rekao posle sastanka da je imao otvoren razgovor s Kamenosom i da mu se zahvalio na partnerstvu u vladi.

Cipras je takođe najavio da će admiral Evangelos Apostolakis, načelnik generalštaba, zameniti Kamenosa na mestu ministra odbrane.

Grčka takođe treba da odobri sporazum kojim se ime Makedonije menja u Republika Severna Makedonija. Taj sporazum koji su dve zemlje potpisale u junu ratifikovao je u petak uveče makedonski parlament.

Ciprasova levičarska partija Siriza ima 145 poslanika u parlamentu od 300 mesta, dok Kamenosova partija ima sedam. S odlaskom svog koalicionog partnera Ciprasu će biti potrebni glasovi opozicionih poslanika da se usvoji sporazum o novom imenu Makedonije..

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side