CIK i IDDEEA nemaju odgovor kako u BiH ima 250 hiljada viška
18.09.2018 Sarajevo

CIK i IDDEEA nemaju odgovor kako u BiH ima 250 hiljada viška

CIK i IDDEEA nemaju odgovor kako u BiH ima 250 hiljada viška
Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmenu podataka BiH potvrdila je da broj važećih ličnih karata izdatih u u Bosni i Hercegovini osobama starijim od 18 godina ne odgovara broju birača koji imaju pravo glasa na izborima 7. oktobra.

Zaključno sa 23. avgustom, broj birača u BiH upisanih u izvode iz centralnog biračkog spiska za opšte izbore je 3.352.993 birača, dok 3.101.473 građana BiH poseduju ličnu kartu.

Ako se izuzmu osobe koje su mlađe od 18 godina i osobe čije je prebivalište van BiH, a koje takođe imaju pravo na ličnu kartu, na biračakim spiskovima se nalazi više od 250 hiljada birača koji nemaju ličnu kartu.

Iz IDDEEA su za regionalnu N1 televiziju naveli da su zajedno sa Centralnom izbornom komisijom (CIK) BiH konstatovali veliku razliku izdatih važećih dokumenata i biračkog spiska.

Još su naveli da će u saradnji sa CIK narednih dana "pokušati da otkriju kako se to moglo dogoditi", te da bi u rasvetljavanje ove situacije trebalo da se uključe i istražni organi.

Član CIK BiH Sead Arnautović je rekao da je birački spisak zaključen na osnovu podataka koje je dala IDDEEA, ocenivši da ta agencija treba da objasni kako je došlo do situacije da na biračkom spisku ima više od 200 hiljada ljudi koji ne poseduju ličnu kartu.

"Oni su 23. avgusta dali podatke o broju upisanih birača i mi smo ih objavili. Šta oni sada objavljuju, ja u ovom trenutku ne mogu da odgovorim. Podatak o broju izdatih kartica može da dovede u pogrešan zaključak. Vi možete da izgubite ličnu kartu, jednom ste je izvadili, pa ste ponovo drugi put izvadili, jer vam je oštećena ili ukradena", kazao je Arnautović.

Iz IDDEEA su potvrdili da je reč o validnim ličnim kartama koje se koriste.

S druge strane, sve i da su pobrojani i dokumenti koji su ranije izdavani, ličnih karata bi bilo više, ne manje u odnosu na broj birača.

"Još ima nekih kategorija koji glasaju u odsustvu, na spisku su umrlih. Mi ne idemo od kuće do kuće i popisujemo birače. Od 2006. godine centralni birački spisak se formira na osnovu službenih evidencija", kazao je Arnautović.

Prema njegovim rečima, lične dokumente - lične karte, pasoše i vozačke dozvole izdaju policijski organi i oni treba da pojasne ako postoje razlike.

Arnautović je dodao da odgovore treba da daju i matični uredi koji vode evidenciju o umrlima.

Mediji u BiH su naveli da su se slične informacije pojavile i posle upoređivanja popisa stanovištva sa brojem osoba na centralnom biračkom spisku.

Prema popisu stanovništva, u Bosni i Hercegovini ima 3.531.159 građana, iz čega je zaključeno da BiH ima svega 178.226 maloletnih, odnosno da 95 posto populacije ima pravo glasa, dok je svetski prosek između 78 i 82 posto.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side