Bugarska vlada se ponovo pred protestima i glasanjem o poverenju
15.07.2020 Sofija

Bugarska vlada se ponovo pred protestima i glasanjem o poverenju

Bugarska vlada se ponovo pred protestima i glasanjem o poverenju Foto: Beta, AP / Valentina Petrova
Vlada desnog centra bugarskog premijera Bojka Borisova ponovo se suočava sa glasanjem o nepoverenju, peti put otkako je 2017. preuzela vlast.

Socijalistička partija optužuje Vladu da nije ispunila obećanja o ukidanju korupcije na visokom nivou, već radi u korist bogataša.

Opozicioni socijalisti, ohrabreni antivladinim protestima hiljada ljudi koji već nedelju dana traju širom Bugarske, nadaju se ponovom dolasku na vlast.

Šefica te stranke, Kornelija Ninova, pozvala je demonstrante da ispred zgrade Sobranja Bugarske zahtevaju izglsavanje nepoverenju Vladi, što se očekuje krajem sledeće nedelje.

I predsednik Bugarske, Rumen Radev koji podržava demonstrante, pozvao je premijera Borisova i glavnog tužioca Ivana Geševa da podnesu ostavke.

Politički analitičari očekuju da će Borisov, čija koaliciona vlada ima većinu u Skupštini, lako preživeti glasanje o poverenju i verovatno ostati na vlasti do sledećih redovnih izbora u martu iduće, 2021. godine.

Hiljade uglavnom mladih Bugara danas su, sedmi dan, protestovale protiv Vlade i državnog tužioca, optužujući ih za korupciju, autoritarnu vlast i povezanost s kriminalnim grupama.

Iako su protesti protekli uglavnom mirno, bilo je sukoba policije i demonstranata, nekoliko hapšenja i povređenih na obe strane. Napetost je nakratko eskalirala sinoć kada je grupa mladića pokušala da uđe u zgradu Skupštine, ali ih je policija sprečila.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side