Brod Budva na kome je zaplenjeno pola tone kokaina napustio Nemačku
04.05.2020 Podgorica

Brod Budva na kome je zaplenjeno pola tone kokaina napustio Nemačku

Brod Budva na kome je zaplenjeno pola tone kokaina napustio Nemačku Foto: Pixabay
Crnogorski brod "Budva" na kome je zaplenjeno pola tone kokaina jutros je isplovio iz luke Hamburg za Nigeriju, gde vozi žitarice, potvrdio je podgoričkim medijima Tihomir Mirković, izvršni direktor AD Barska plovidba, koja je vlasnik broda.

"Nije bilo nikakvih dodatnih zadržavanja, niti eventualnih troškova za brod i kompaniju", kazao je Mirković.

Nemačka policija je u subotu ujutro zaplenila pola tone kokaina na brodu "Budva". U akciji je uhapšen pomorac iz Bara Mladen Radulović (45), a identiti ostalih osumnjičenih nisu saopšteni zbog istrage.

Baranin je uhapšen 2. maja, kasno uveče, kada su nemački policajci pretresli brod koji je pod crnogorskom zastavom uplovio u hamburšku luku.

Osim njega, na brodu u vlasništvu "Barske plovidbe" bila su još 22 člana crnogorske posade.

Akcija "Budva" počela je pre oko dva meseca, kada je, prema saznanjima crnogorske policije, dogovoreno da će kokain vredan oko 20 miliona evra biti istovaren u Hamburgu.

Preuzimanje droge sprečila je policija, koja je 2. maja, nešto posle 22 sata, upala na brod, pretresla ga i u plastičnim gajbama za voće pronašla kokain.

Brod "Budva" izgrađen je 2014. u kineskom brodogradilištu Jinling za kompaniju "Barska plovidba". Plovi pod crnogorskom zastavom i na njemu je kompletna crnogorska posada.

Premijer Duško Marković rekao je da je brod "Budva" na kojem je zaplenjeno pola tone kokaina iznajmljen jednoj londonskoj kompaniji i da crnogorske kompanije ne upravljaju njime.

On je kazao da je akcija zaplene pokazala dobru saradnju crnogorske policije sa američkom DEA i evropskim policijama i odbacio kritike iz opozicije na ovu temu.

"Nažalost i u ovoj situaciji se dešavaju manipulacije, pojedini opozicionari to stavljaju na teret državi i karikiraju sa tim. To bi bilo kao da neko od opozicionih političara izda svoj stan, a da se u tom stanu sutra pronađe droga kod zakupca. To bi značilo da zakupac ne bi bio odgovoran, nego zakupodavac", rekao je Marković u intervjuu za Novu M.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side