Britanski ambasador: BiH ponovo u blokadi, političari ne žele da sprovode reforme
04.08.2017 Sarajevo

Britanski ambasador: BiH ponovo u blokadi, političari ne žele da sprovode reforme

Britanski ambasador: BiH ponovo u blokadi, političari ne žele da sprovode reforme Foto: prtscr ytb
Bosna i Hercegovina ponovo se nalazi u problematičnoj fazi jer su reforme u toj zemlji zaustavljene, a njeni političari koncentrirani su uglavnom na međusobne sukobe, ocenio je britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson.

U intervjuu za banjalučke "Nezavisne novine", on je rekao i da vlasti treba više da se zalažu za reforme, a da bi opozicione stranke trebalo da izbegavaju kratkoročni populizam i da se usredsrede na dugoročne interese građana.

"Evropska unija je dala jasan signal da BiH sada ozbiljno reskira ponovni zastoj na svom evropskom putu. Kontinuitet u sprovođenju reformi je zaustavljen. Umesto da predlažu rešenja za ozbiljne ekonomske i socijalne probleme s kojima se suočavaju obični građani, većina vaših političara se međusobno raspravlja i troši vreme koje ova zemlja nema. Ostatak regiona se kreće ka članstvu u EU sprovodeći reforme i gradeći infrastrukturu, a BiH ponovo zaostaje", kazao je britanski ambasador.

On je upozorio i na nedopustive političke pritiske na Obaveštajno-sigurnosnu agenciju BiH (OSA), ističući kako to može dodatno da ugrozi bezbednost građana BiH.

"Veoma sam zabrinut jer se čini da je OSA postala meta najnovijih sukoba između političkih stranaka. Ovo je izuzetno važna institucija i ključni partner u borbi protiv terorizma i teškog i organiziranog kriminala. Ulozi su visoki. Ako se onemogućava da ona radi svoj posao, rizici po građane će se povećavati. Od političara očekujemo odgovornost", rekao je Ferguson.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side