Bregu: Region polaže velike nade u hrvatsko predsedavanje Savetom EU
20.11.2019 Zagreb

Bregu: Region polaže velike nade u hrvatsko predsedavanje Savetom EU

Bregu: Region polaže velike nade u hrvatsko predsedavanje Savetom EU Foto: Beta/RCC/Damir Zizic/DS
Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu sastala se sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem u Zagrebu kome je prenela da privrede Zapadnog Balkana očekuju mnogo od budućeg hrvatskog predsedavanja EU koje počinje u januaru iduće godine i izrazila zahvalnost što Zagreb nepokoebljivo zagovara evropske integracije u regionu.

"Prioriteti hrvatskog šestomesečnog predsedavanja Savetom Evropske unije (EU), koje počinje u januaru 2020. godine, su korištenje punog potencijala infrastrukture i ljudskih resursa, povezanost i dalje uvezivanje ekonomija, što odgovara ciljevima regionalne saradnje utvrđenim u akcionom planu za regionalni ekonomski prostor. Ekonomije Zapadnog Balkana očekuju mnogo od ovog Predsedništva, a Hrvatskoj smo zahvalni što je nepokolebljiv zagovornik evopskih integracija u regionu", rekla je Bregu sinoć u Zagrebu, na sastanku sa hrvatskim premijerom, preneo je RCC.

Ona je rekla da je sprovođenje regionalnog ekonomskog prostora do sada donelo određene konkretne rezultate građanima regiona, kao što je regionalni sporazum o "romingu kao kod kuće" postignut u aprilu ove godine, koji se već sprovodi uz značajno smanjenje cena.

"Moramo učiniti sve što je u našoj moći da region održimo na ovom putu. Zato bi Zagrebački samit EU koji će biti održan u maju 2020. godine mogao biti idealna prilika da se zajednički predstavi plan za sporazum o ukidanju rominga između EU i regiona", dodala je Bregu.

Ona je ukazala na ovo kao na jednu od inicijativa koje se zajednički mogu pokrenuti u sklopu hrvatskog predsedavanja, zajedno sa promocijom osnaživanja žena i početkom sprovođenja projekta posvećenog mladima.

Plenković je izrazio punu podršku regionalnoj saradnji i naporima koje Savet za regionalnu saradnju preduzima u tom smislu, i naglasio da ova organizacija pomaže i može još i više pomoći regionu na njegovom putu ka EU, prenosi se u saopštenju RCC. 

Plenković je dodao je da osim integracije u EU ne postoji drugi magnet koji bi region usmerio u pravom smeru.

Sastanak je deo redovnih konsultacija generalne sekretarke Bregu sa liderima iz Evropske unije i regiona.

Sastanak je održan uoči održavanja godišnjeg izbornog kongresa Evropske narodne stranke (EPP) koji počinje danas u Zagrebu, a na koji je Bregu pozvana da govori na panelu na visokom nivou na temu "Zapadni Balkan i EU: Zajednički izazovi i zajedničke odgovornosti".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side