Bregu: Potvrđeno da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropi
24.03.2020 Beograd

Bregu: Potvrđeno da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropi

Bregu: Potvrđeno da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropi Foto: PrtScn
Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu rekla je danas da političkim dogovorom o otvaranju pristupnih pregovora EU sa Albanijom i Severnom Makedonijom potvrđeno da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropi.

"Od srca čestitam Albaniji i Severnoj Makedoniji koje su pokazale svoju odlučnost da uspešno realizuju program reformi i nastave ostvarivati konkretne i održive rezultate, ispunjavajući uslove za otvaranje pregovora o pristupanju. Ovo je zaslužena nagrada za sav naporan rad, predanost i posvećenost provođenju održivih reformi na putu ka članstvu u Evropskoj uniji", navela je Bregu u saopštenju.

Ona je dodala da je ovo dodatna motivacija zemljama u regionu da se izbore sa posledicama pandemije korona virusa i zatvaranja zemalja.

"Ne znamo koliko će ovo trajati, ali smo svi sigurni da će, kada se završi, svet biti umnogome drugačiji. Zato učvršćena evropska perspektiva, kao i činjenica da dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja ostaju suštinski elementi procesa proširenja, izgrađeni na uzajamnom poverenju, solidarnosti, sigurnosti, jasnim kriterijumima i obavezama, znači mnogo za region", navodi se u saopštenju.

S obzirom da se procenjuje da će se EU suočiti sa recesijom, Bregu je navela da ekonomije zemalja u regionu mogu da plate visoku cenu i da će svaka pomoć koju region dobije biti preko potrebna.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side