Bregu: Kad ima političke volje, stvari u regionu idu napred
07.10.2019 Sarajevo

Bregu: Kad ima političke volje, stvari u regionu idu napred

Bregu: Kad ima političke volje, stvari u regionu idu napred Foto: Beta, AP
Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas u Salcburgu da stvari na Zapadnom Balkanu idu napred uvek kad postoji politička volja i da je pitanje da li je saradnja uopšte moguća ako u regionu postoje bilateralni sporovi.

"U sklopu digitalne komponente Višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor na Zapadnom Balkanu imali smo veoma dobru i uspešnu saradnju koja je rezultirala regionalnim sporazumom o snižavanju cena rominga, što je potvrdilo da kad god postoji politička volja, stvari u regionu idu napred, za razliku od sporazuma o mobilnosti doktora medicine, stomatologa, građevinskih inženjera i arhitekata, do kojeg nije došlo zbog izostanka dijaloga oko trgovine između Beograda i Prištine", rekla je Bregu na 15. Evropskom samitu u Salcburgu.

Na panelu "Mir na Zapadnom Balkanu – Mir u Evropi", Bregu je kazala da se zbog toga "postavlja pitanje da li je regionalna saradnja uopšte moguća ako u regionu postoje bilateralni sporovi", saopštio je RCC.

Ona je navela da je Zapadni Balkan "istovremeno i ujedinjen i podeljen", da se kreće "različitim putevima" i da je važan datum "koji će diktirati šta će se dalje događati" ishod odluke Evropskog saveta o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom.

"I dalje nastojimo da uverimo zemlje članice EU da smanjivanje evropske perspektive u regionu neće pomoći Zapadnom Balkanu. Zapadni Balkan će ostati po strani, a kad god je Evropska unija Zapadni Balkan ostavljala po strani, u regionu su se uvek pojavljivali problemi", dodala je Bregu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side