18.06.2019 London

Bregu: Ekonomijama Zapadnog Balkana predstoji mukotrpan rad

Bregu: Ekonomijama Zapadnog Balkana predstoji mukotrpan rad Foto: Beta / AP
Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je danas u Londonu da proces evropskih integracija predstavlja pouzdanu snagu za napredak Zapadnog Balkana, ali da je pred ekonomijama tog regiona i dalje mukotrpan rad.

"Region Zapadnog Balkana je i dalje veoma osetljiv, ali smo uvereni da kroz ekonomsko povezivanje možemo nadmašiti sebe ako nam se pruži prilika. Da bi bio atraktivniji za direktna strana ulaganja, regionu je potrebna kombinacija domaćih reformi, odgovornosti za reforme koje podstiče EU i regionalne saradnje", rekla je Bregu na Forumu Zapadnog Balkana čija je tema "Mogućnosti ulaganja u brzorastućem regionu", saopštio je RCC.

Ona je kazala da "udeo Evropske unije u direktnim stranim investicijama i izvozu u regionu premašuje 70 odsto, dok je na Rusiju u 2018. godini otpalo samo tri odsto izvoza, a na Kinu manje od 0,6 odsto".

Bregu je navela da je dugoročna evropska perspektiva velika prednost i jedinstven kvalitet regiona u poređenju s drugim tržištima u nastajanju, jer pomaže da se učvrste tržišno orijentisane reforme i evropski standardi.

"Snažna makroekonomska stabilnost, geostrateški položaj, raznolike ekonomije, povoljni poreski sistemi i niski jedinični troškovi rada u kombinaciji s obrazovanim stanovništvom, zajedničke su karakteristike celog regiona. U cilju približavanja naprednim ekonomijama, ekonomije Zapadnog Balkana treba da se okrenu akumulaciji znanja i razvoja veština umesto podsticanja akumulacije fizičkog kapitala", rekla je generalna sekretarka RCC.

Dodala je, kako se navodi, da vlasti treba da se okrenu vodećim međunarodnim firmama koje imaju potencijal da tehnologije i veštine prenesu na domaće radnike i firme, radi podrške industrijama koje zahtevaju visoke nivoe kapitala i znanja.

Forum u Londonu organizovao je britanski magazin Fajnenšel tajms (FT) sa Komorskim investicionim forumom (CIF) šest ekonomija Zapadnog Balkana.

Na Forumu su učestvovali i premijeri Srbije, Severne Makedonije i Albanije, Ana Brnabić, Zoran Zaev i Edi Rama, predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti, predstavnici poslovne zajednice i drugi učesnici koji su imali priliku da se povežu s političkim i poslovnim liderima, konsultantima, ekonomistima i zvaničnicima međunarodnih finansijskih institucija, navodi se u saopštenju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side