18.12.2019 Beograd

Bramerc: Premalo saradnje među državama Balkana u procesuiranju ratnih zločina

Bramerc: Premalo saradnje među državama Balkana u procesuiranju ratnih zločina Foto: prtscr ytb
Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc izjavio je danas u Sarajevu da je premalo saradnje u procesuiranju ratnih zločina u zemljama bivše Jugoslavije i da tu saradnju treba poboljšati.

Bramerc je, u okviru drugog regionalnog sastanka tužilaca o saradnji u postupcima za ratne zločine, ocenio da je u tom pogledu "i dalje više izazova, nego rešenja".

"Što se tiče preuzimanja nekih predmeta od BiH, koje treba ustupiti Srbiji i Hrvatskoj, ti procesi su u toku, ali oni još nisu stigli u nova tužilaštva", kazao je on.

Po njegovim rečima, prebacivanje tih predmeta mora rezultirati uspešnim krivičnim gonjenjima, jer će se na taj način "razbijati skepsa kod žrtava".

"To je jedan od izazova koji je pred nama", istakao je Bramerc.

Naveo je da za procesuiranje ratnih zločina glavnu odgovornost snose državna tužilaštva Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, budući da je zatvoren Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu

"Preko 300.000 stranica dokumenata je prebačeno iz naše centralne baze podataka tim državnim tužilaštvima. Sva podrška koju mi možemo dati u smislu pristupa informacijama će biti na raspolaganju, ali i podrška u smislu obuke i drugih mogućnosti za unapređenje saradnje“, istakao je Bramerc.

Glavna tužiteljka BiH Gordana Tadić ocenila je da postoji nedostatak pravnog okvira kojim se reguliše regionalna saradnja, kao što je postojanje zabrane izručenja sopstvenih državljana ili sprečavanje uvida u spise i dokazni materijal, što može imati negativne posledice za procesuiranje predmeta ratinih zločina.

Upitana zbog čega još postoje slučajevi hapšenja državljana BiH na teritoriji susednih država, aludirajući na nedavni slučaj Osmana Osmanovića koji je uhapšen na graničnom prelazu Sremska Rača na osnovu naloga iz Srbije, Tadić je odgovorila da su preduzete sve mere kako bi se taj predmet ustupio Tužilaštvu BiH.

"Međutim, tu je više učesnika događaja i to ćemo raditi uz pomoć međunarodne pravne pomoći, pa ćemo videti kako će to dalje ići", kazala je ona.

Sastanak u Sarajevu drugi je u okviru Regionalnog projekta o ratnim zločinima koji Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) sprovodi u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, uz podršku vlada Velike Britanije i Italije.

Prvi regionalni sastanak tužilaca o saradnji u postupcima za ratne zločine održan je pre šeset meseci u Beogradu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side