15.12.2017 Sarajevo

Bosanski portal objavio dokument kojim se potvrđuje učešće Beograda u ratovima

Bosanski portal objavio dokument kojim se potvrđuje učešće Beograda u ratovima Foto: pixabay
Portal Avangarda (avangarda.ba) iz Sarajeva objavio je dokument koji je klasifikovan kao državna tajna i iz kojeg se vidi da su se planovi za rat u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj donosili u Beogradu te da je Vojska Jugoslavije bila direktno uključena u te ratove.

"Četrnaestog novembra 1993. godine Generalštab Vojske Jugoslavije sastavio je Direktivu za upotrebu Vojske Jugoslavije, Vojske Republike Srpske i Srpske vojske Krajine, označenu kao državna tajna, u kojoj se govori o stvaranju jedinstvene srpske države kao i o jedinstvenim oružanim snagama u čiji sastav su ulazile ove tri vojske, a koja je nosila tajni naziv: Plan Drina. Iz dokumenta je više no jasno da je komanda bila zajednička, da su se planovi donosili u Beogradu, te da je Vojska Jugoslavije bila direktno involvirana u ratove u Hrvatskoj i BiH. U potpisu je predsednik Vrhovnog saveta odbrane SRJ Zoran Lilić. Na dokumentu, zavedenom pod rednim brojem 75-2, pečat je Generalštaba Vojske Jugoslavije", navodi Avangarda.

Dodaje se da je reč o dokumentu koji ima pečat državne tajne i u kojem se detaljno govori o stvaranju jedinstvene srpske države, kao i o jedinstvenim oružanim snagama u čiji sastav su ulazile ove tri vojske.

"Nakon što je u Beogradu sačinjen ovaj tajni plan, overen pečatom Generalštaba Vojske Jugoslavije i potpisom Zorana Lilića, Plan Drina je prosleđen u Republiku Srpsku gde je po hitnoj proceduri o tome Direktivu sačinio Radovan Karadžić, kao vrhovni komandant VRS, a plan je dalje razradio Ratko Mladić, komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske.

U Mladićevom dokumentu se, takođe, govori o jedinstvu srpskog naroda i matici Srbiji, ulozi Srbije u ratu i činjenici da Republika Srpska bez nje ne bi ni nastala ni opstala. Ko je zaista bio pretpostavljeni Mladiću jasno je iz transkripta razgovora vođenog između njega i Slobodana Miloševića u kojem ga Mladić oslovljava sa 'predsedniče', raspravlja s njim o lošoj politici Milana Martića i Radovana Karadžića te od Miloševića traži 'savete'", navodi Avangarda.

Portal precizira da je Plan Drina prvi put javno spomenut na haškom suđenju Momčilu Perišiću, bivšem načelniku Generalštaba Vojske Jugoslavije.

Avangarda navodi i da je, prema dokumentaciji Vojske Jugoslavije, Ratko Mladić bio u njihovoj službi od 27. septembra 1965. do 15. decembra 2002. kada je otišao u penziju.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side