Borosov Zaevu: Bugarska ostaje dosledna u podršci evropskoj budućnosti S. Makedonije
27.09.2020 Skoplje

Borosov Zaevu: Bugarska ostaje dosledna u podršci evropskoj budućnosti S. Makedonije

Borosov Zaevu: Bugarska ostaje dosledna u podršci evropskoj budućnosti S. Makedonije Foto: prtscr youtube
Bugarska ostaje dosledna u podršci evropskoj budućnosti Severne Makedonije, izjavio je danas bugarski premijer Bojko Borisiov u telefonskom razgovru sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom.

To je večeras saopštila vlada u Skoplju, ističući da premijeri dve susedne zemlje "zajedno izrazili uverenost da obe strane ostaju angažovane u sprovođenju Dogovora o prijateljstvu, dovrosusedstvu u saradnji".

Kako se navodi, razgovarano je i organizaciji skorašnje posete Zaeva Bugarskoj, kao i zajedničkom ohrabrivanju Istorijske komisije na pronalaženju zajedničkih rešenja prihvatljivih za obre strane.

"U fokusu razgovora bio je Berlinski proces i zajedničko uspešno predsedavanje, koje je posebno važno za jačanje regionalne saradnje i integracije regiona u EU, kao i pripreme za predstojeći glavni samit koji će se održati u novembru u Sofiji", saopštila je vlada Severne Makedonije.

Telefonski razgovor Zaeva i Borisova je usledio nekoliko dana nakon izjave bugarskog vicepremijera Krasimira Karakačanova da će stav Sofije biti da nije vreme da se zakaže prva međuvladina konferencija na kojoj bi bili otvoreni pregovori Severne Makedonije i EU.

Toj izjavi je prethodila informacija da je Bugarska članicama EU dostavila memorandum u kojem traži da Dogovor o dobrosusedstvu bude deo pregovaračkog okvira sa Severnom Makedonijom, a Sofija je osporila i makedonski jezik i nacionalni identitet, što je naišlo na brojna oštra negodovanja u Skoplju.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side