Borenović (PDP): Neverovatno da Dodik u Zagrebu nije insistirao na pitanju odlagališta otpada
17.09.2020 | 16:50h ► 17:00h Banjaluka

Borenović (PDP): Neverovatno da Dodik u Zagrebu nije insistirao na pitanju odlagališta otpada

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik juče u Zagrebu nije pokrenuo pitanje sporne izgradnje hrvatskog odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na pograničnoj Trgovskoj gori, kao ni pitanje kategorizacije graničnog prelaza u Novom Gradu za teretni saobraćaj.

Borenović je ocenio da je "neverovatno da bilo koji srpski zvaničnik ne iskoristi priliku da traži rešenje pitanja koje ugrožava veliki broj stanovnika njegove zemlje".

"Trgovskoj gori, mestu gde Hrvatska planira da odlaže nuklearni i radioaktivni otpad, najbliže naseljeno mesto nije neko u njihovoj državi, nego naš Novi Grad, iz čijeg centra se može videti to buduće odlagalište", rekao je on i ocenio da su "najdirektnije ugroženi zdravlje i životi 250.000 stanovnika u pograničnom području".

"Prosto je neverovatno da funkcioner iz Republike Srpske to ne stavi kao prvo i najvažnije pitanje sastanka s državnim vrhom Hrvatske, a govori o konstitutivnosti i položaju Hrvata u BiH", rekao je Borenović.

Borenović je zaključio da bi, umesto bavljenjem položajem Hrvata u BiH, bilo dobro da se Dodik bavio položajem Srba u Hrvatskoj.

Podsetio je da je njegova PDP pre godinu dana predložila formiranje radnog tela Skupštine RS da s predstavnicima Srba u Hrvatskoj deluje na ispunjavanju zahteva prema institucijama Hrvatske za poboljšanja položaja tamošnjih Srba, ali da do danas ništa nije urađeno.


I Šarović zamerio Dodiku što u Zagrebu nije insistirao na pitanju sporne nuklearne deponije

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je danas da se posle posete srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika Zagrebu može zaključiti da će Novi Grad i neke druge sredine u Republici Srpskoj biti "deponije nuklearnog otpada", jer je "to vitalni interes Hrvatske".

"Kada je već (Dodik) otišao u Zagreb, trebalo je da iskoristi priliku da nametne pitanje Trgovske gore", istakao je Šarović, saopštila je SDS.

Rekao je da je Predsedništvo BiH "prava adresa" za rešavanje pitanja Trgovske Gore, gde Hrvatska blizu Novog Grada, uz samu granicu s BiH, namerava da odlaže nuklearni otpad, i naglasio da to pitanje treba "podići na najviši mogući nivo", ali "Dodik je propustio priliku".

"To pitanje treba rešavati u Briselu", smatra Šarović koji je rekao da "treba razmišljati i o pokretanju međunarodne arbitraže kako bismo naterali Hrvatsku da nuklearni otpad deponuje u svojoj unutrašnjosti, a ne na granici s BiH, gde se nalaze najvažniji vodotoci naše zemlje".

Dodika je danas kritikovao i predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović jer juče u Zagrebu nije pokrenuo pitanje sporne izgradnje hrvatskog odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada.

Dodik je ranije u Skupštini RS pokrenuo "mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa" povodom namere Hrvatske da izgradi Pelješki most koji bi sprečio izlazak BiH u međunarodne vode Jadrana, čemu su se usprotivila duga dva člana Predsedništva BiH.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side