Boki 13 odbio da da izjavu pred tužiteljkom za organizvani kriminal
23.09.2019 | 18:03h ► 19:55h Skoplje

Boki 13 odbio da da izjavu pred tužiteljkom za organizvani kriminal

Boki 13 odbio da da izjavu pred tužiteljkom za organizvani kriminal Foto: pixabay
Prvoosumnjičeni u slučaju "Reket" Bojan Jovanovski, poznat kao Boki 13, odbio je danas da da izjavu pred tužiteljkom za organizovani kriminal Vilmom Ruskoskom, zato što je obavešten da je istraga završena i jer nije imao uvid u dokaze.

To je novinarima rekao branilac Jovanovskog, skopski advokat Saško Dukovski, ističući da se "tako nešto do sada u makedonskom pravosuđu nije dogodilo".

"Isti dan kada su ga prvi put pozvali na ispitivanje izveštavaju ga da je istraga završena. Prethodno nijednom nije obavešten o dokazima protiv njega. Ovo je povreda postupka. Stav Evropskog suda za ljudska prava je da osumnjičeni mora da bude upoznat sa dokazima protiv njega i osnovama za sumnju", rekao je Dukovski.

Bojan Jovanovski je u podne je iz pritvora bio odveden u Tužilaštvo za organizovani ktriminal na ispitivanje, prvi put otkako je uhapšen i pritvoren 15. jula. Nakon jedan sat boravka u tom tužilaštvu vraćen je u istražni zatvor "Skoplje" u naselju Šuto Orizari.

Advokat Dukovski je istakao da će Jovanovski dati izjavu "nakon  što odbrana bude imala mogućnost da izvrši uvid u predmet" i dodao da je taj uvid zakazan za sredu u 12.00.

"Nismo se branili ćutanjem, niti ćemo se ikada braniti ćutanjem. Daćemo izjavu iako je ovo povreda prava na odbranu i pravni nonsens. Mi ne gledamo u kristalnu kuglu da bismo znali kakvi su dokazi. Nismo dali izajavu iz razumljivih razloga, jer nismo imali uvid u dokaze", rekao je Saško Dukovski, advokat Bokija 13.

Tužiteljka za organizovani kriminal Severne Makedonije Vilma Ruskoska sutra namerava da ispita trećeosumnjičenu u aferi "Reket", razrešenu specijalnu tužiteljku Katicu Janevu, koja je dan pre nego što je uhapšena ispitana kao svedok.

Tokom dosadašnje istrage slučaja zvanog "Reket" saslušano je više od 10 osoba, među kojima su bili i biznismeni i gradonačelnici, kao i drugoosumnjičeni Zoran Milevski zvani Zoki Kičevac, koji se branio ćutanjem.

U aferi "Reket", za iznudu 1,5 miliona evra od jednog od najbogatijih Makedonaca Jordana Kamčeva da bi dobio bolji tretman u istrazi afere "Imperija" koji vodi Specijano tužilaštvo, do sada je osumnjičeno troje – Bojan Jovanovski, Zoran Milevski i Katica Janeva.

Predistražni postupak u tom slučaju Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju Severne Makedonije vodi od početka maja, a istražni postupak od 15. jula, kada su uhapšeni i u skopskom zatvoru pritvoreni Jovanovski i Milevski, dok je Janeva u pritvoru od 21. avgusta.

 

Advokat zabrinut zbog lošeg zdravstvenog stanja Bokija 13

Branilac prvoosumnjičenog u slučaju "Reket" Bojana Jovanovskog izrazio je danas zabrinutost zbog lošeg zdravstvenog stanja njegovog klijenta koji se nalazi u pritvoru u istražnom zatvoru "Skoplje".Skopski advokat Saško Dukovski je u izjavi novnarima ocenio da je zdravstveno stanje Bojana Jovanovskog, poznatog kao Boki 13, ozbiljno ugroženo zbog problema koje ima sa želucem i tankim crevom.

Dukovski je objasnio da su problemi posledica operativnog zahvata, koji je "navodno estetske prirode - smanjivanje želuca".

"Posle toga je (Boki 13) imao dve neuspešne operacije podvezivanja tankog creva u želucu. Non-stop povraća i pada. Odobreno je da ga vode u ambulantu, gde mu daju jedan običan emulzioni rastvor i tu se sve završava", rekao je Dukovski.

On je ironično dodao da mogu da se "smeju koliko hoće vladari prava kada kažu da je trudan pa da zato povraća", ali da zdravstveno stanje negovog pritvorenog klijenta "realno nije dobro".

Prvoosumnjičeni u aferi "Reket" je uhapšen 15. jula pod sumnjom da je iznudio 1,5 miliona evra od jednog od najbogatijih Makedonaca Jordana Kamčeva da bi dobio bolji tretman u istrazi afere "Imperija" koji vodi Specijalno tužilaštvo.

Sa Jovanovskim u istrazi Tužilaštva za organizovani kriminal Severne Makedonije su osumnjičeni i pritovreni Zoran Milevski i razrešena specijalna tužiteljka za prisluškivane razgovore Katica Janeva.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side