BiH otvara granice od 1. juna, još nisu definisani uslovi
20.05.2020 Sarajevo / Banjaluka

BiH otvara granice od 1. juna, još nisu definisani uslovi

BiH otvara granice od 1. juna, još nisu definisani uslovi Foto: Pixabay.com
Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija najavio je da bi granice BiH trebalo da budu otvorene od 1. juna, ali još nisu definisani uslovi pod kojima će stranci ulaziti u zemlju.

On je najavio da će i pre toga, u poslednjoj sednici maja biti omogućen ulazak u BiH poslovnim ljudima iz inostranstva, uz obavezno poštovanje svih mera koje definišu zdravstveni radnici.

Tegeltija je izjavio da će ovih dana biti izmenjena odluka o posebnim uslovima za ulazak stranaca u BiH kako bi se omogućio ulazak i boravak u zemlji poslovnim ljudima iz inostranstva koji imaju važne poslovne obaveze u BiH.

Uslov za to biće da imaju potvrdu o negativnom testu na korona virus od ovlašćene laboratorije, ne stariju od 48 časova, te pozivno pismo kompanije u koju dolaze.

Štab za vanredne situacije Republike Srpske već je definisao pod kojim uslovima stranci, koji dolaze zbog poslovnih obaveza, mogu da borave u RS, a te mere su usaglašene i sa Federacijom BiH i to na sastanku dva premijera s predsedavajućim Saveta ministara BiH.

Tako će strani državljani koji zbog poslovnih obaveza dolaze u RS inspektoru na granici predočiti potvrdu i pismo, a inspektor će im izdavati rešenje o kućnoj izolaciji od 14 dana, s tim što, ako pre završe poslovne obaveze, mogu bez problema da napuste RS i BiH.

Strani državljani koji ulaze moraće da navedu i adresu boravka, ali i mesta rada tokom boravka u RS.

Istovremeno, državljani BiH koji izađu iz zemlje, na primer u Srbiju, po povratku u zemlju, bez obzira da li imaju potvrdu o negativnom testu na korona virus i dalje će morati da budu u izolaciji 14 dana.

Savet ministara BiH je 30. aprila doneo dodatne mere za ulazak stranaca u zemlju, kojom je omogućen ulazak u BiH državljanima susednih zemalja radi obavljanja poljoprivrednih radova i onima koji imaju poljoprivredno zemljište u BiH.

Te osobe prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu treba da poseduju dokaz o vlasništvu nad poljoprivrednim zemljištem u ovoj zemlji ili izjavu vlasnika poljoprivrednog zemljišta o obavljanju poljoprivrednih radove na njegovom zemljištu.

Savet ministara BiH je doneo i odluku da osobe koje imaju dvojno državljanstvo BiH i Hrvatske u BiH sada mogu da uđu isključivo sa pasošem, a ne sa ličnom kartom kao do sada.

Savet ministara BiH 1. aprila doneo je odluku o zatvaranju državne granice za ulazak stranaca u zemlju.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side