18.04.2019 Sarajevo

BiH najavila protestnu notu Hrvatskoj zbog špijunske afere

BiH najavila protestnu notu Hrvatskoj zbog špijunske afere Foto: pixabay.com
Predsedništvo BiH zadužilo je Ministarstvo spoljnih poslova da uputi protestnu notu Zagrebu zbog postupaka hrvatskih obaveštajaca prema državljanima BiH.

 


To je saopšteno posle sinoćnje sednice u Sarajevu na kojoj se državni vrh BiH izjasnio o navodnoj špijunskoj aferi koju su mediji i ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić povezivali s hrvatskom obaveštajnom službom.

"Predsedništvo BiH je zadužilo Ministarstvo spoljnih poslova BiH da uputi protestnu notu Hrvatskoj zbog aktivnosti i postupaka Sigurnosno-obaveštajne agencije Hrvatske prema državljanima Bosne i Hercegovine prilikom njihovog boravka ili tranzita kroz Hrvatsku", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se još dodaje da je član Predsedništva BiH Željko Komšić ranije pozvao pravosudne i bezbednosne agencije da zaštite državljane BiH koji se nalaze na udaru obaveštajnih službi drugih država.

"Afera selefije", kako je prozvana u bosanskohercegovačkim medijima, podstaknuta je tvrdnjama da su agenti SOA pokušavali da regrutuju državljane BiH povezane s radikalnim islamističkim strukturama da podmeću oružje u islamske bogomolje i tako dokažu da su tačne tvrdnje predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH uporište hiljada potencijalnih terorista.

Šef SOA Danijel Markić je te optužbe odbacio ali je potvrdio da su hrvatski obaveštajci obavljali informativne razgovore s nekim državljanima BiH zbog njihovih veza s radikalnim islamističkim strukturama.

"Naravno da je SOA razgovarala s tim osobama, i dalje hoće da razgovarati, jer moramo radi vlastite i sigurnosti naših suseda, te sigurnosti EU i NATO", rekao je Markić u martu, nakon izbijanja afere.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side