BiH na zahtev Erdogana ukinula boravišne dozovole četvorici Turaka
30.09.2019 Sarajevo

BiH na zahtev Erdogana ukinula boravišne dozovole četvorici Turaka

BiH na zahtev Erdogana ukinula boravišne dozovole četvorici Turaka Foto: Beta / AP
Služba za poslove sa strancima je posle zahteva turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana ukinula boravišne dozvole u BiH za četiri državljanina Turske, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njihov advokat Nedim Ademović.

Ademović je kazao da su boravišne dozvole ukinute nezakonito i dodao da se u BiH trenutno "progone nevini ljudi" bez dokaza.

"Žalili smo se na ova rešenja, ali je Ministarstvo bezbednosti odbilo naše žalbe, tako da se sada vodi upravni spor pred Sudom BiH", naveo je on.

Prema njegovim rečima, Sud BiH je doneo rešenja kojima se zabranjuje organima BiH, do okončanja ovog sudskog postupka, da izvršavaju rešenja Službe za strance.

Postupci oduzimanja boravišnih dozvola turskim državljanima pokrenuti su posle Erdoganove posete Bosni i Hercegovini 9. jula ove godine.

Erdogan je tada, prema rečima srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, u Sarajevo stigao s listom sledbenika Fetulaha Gulena, koje u Turskoj smatraju teroristima.

"Turska ima određene zahteve", rekao je tada Dodik novinarima nakon sastanka sa Erdoganom.

Ademović je pojasnio da je Erdogan iskoristio bilateralnu diplomatsku posetu da od "nenadležnih organa" traži izručenje osoba koje "sasvim zakonito borave u BiH".

Ademović je kazao da se protiv ovih osoba ne vodi, niti se bilo kada vodio bilo koji postupak, niti u BiH, niti u Turskoj, kao i da nemaju nikakve veze s pokušajem puča u Turskoj."Nema ni dokaza da im je pasoš proglašen nevažećim. Nema niti jednog dokaza za bilo što. Jednostavno, organi BiH su postupili po zahtevu turske ambasade u BiH, da im se ukine boravak u BiH. Progone se nevini ljudi", kazao je Ademović.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH su za BIRN BiH potvrdili da su obavešteni od Ambasade Turske da su određenom broju svojih državljana poništili putne isprave, zbog čega im je rečeno da ne ispunjavaju uslove za privremeni boravak u BiH.

"Prethodno, Služba je tim osobama ostavila rok za pokretanje procedure za pribavljanje nove putne isprave, ali oni u ostavljenom roku nisu dostavili dokaz da su pokrenuli proceduru ili pribavili novu putnu ispravu", naveli su iz Službe za poslove sa strancima.

Turske vlasti optužuju Fethullaha Gulena, verskog predavača koji živi u Americi, za pokušaj puča 2016. godine.

Turske vlasti su nakon toga uhapsile preko 150.000 građana, pod optužbama da su pripadnici organizacije koju nazivaju Gulenovom terorističkom organizacijom.

Iz Službe za poslove sa strancima su kazali da nemaju informacije da državljani, kojima je otkazan privremeni boravak, predstavljaju pretnju za bezbednost BiH.

Ademović je naglasio da njegovi klijenti nisu ni bili u Turskoj kada se dogodio puč, niti imaju bilo kakve veze s pučem.

Dodao je da se trenutno čekaju konačne odluke Suda BiH, koji će presuditi da li su upravni organi postupali po zakonu ili ne, najavljujći da će u tom postupku, ako bude trebalo, ići do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i da će BiH izgubiti te sporove.

Sud BiH je, naveo je Ademović, u ranijim predmetima već zauzeo stav da nije moguće Turskoj izručiti "gulenovce" koje potražuje Turska, jer BiH ne tretira ovu organizaciju kao terorističku.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side