Bez strožijih mera iako drastično raste broj obolelih u Crnoj Gori
17.09.2020 Podgorica

Bez strožijih mera iako drastično raste broj obolelih u Crnoj Gori

Bez strožijih mera iako drastično raste broj obolelih u Crnoj Gori Foto: Pixabay.com
Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti Crne Gore odlučilo je da za sada ne uvodi nove epidemiološke mere već da pokrene dodatne mehanizme najstrože kontrole poštovanja već propisanih mera.

U Crnoj Gori drastično raste broj zaraženih od koronavirusa a danas je registrovano novih 212 dok su tri osobe preminule.

Odlučeno je i da se pruži direktna stručnu pomoć medicinskim ustanovama u opštinama sa visokim nivoom lokalne transmisije koronavirusa, navodi se u saopštrenju.

"Zdravstveni sistem Crne Gore se, zahvaljujući pravovremenom planiranju i realnim procenama kao i stručnosti i požrtvovanosti medicinskog osoblja, uspešno nosi sa novonastalom situacijom, ali je radi sprečavanja daljeg širenja koronavirusa neophodno momentalno i najodlučnije postupanje - pre svega rigorozna kontrola poštovanja propisanih mjera i sankcionisanje prekršilaca bez izuzetaka", zaključeno je na sjednici.

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti je, kako je saopšteno iz Vlade, čvrstog stava da za sada ne treba uvoditi dodatne epidemiološke mere već podići na najviši nivo stepen discipline odnosno poštovanja već donetih mjera.

"S tim u vezi nadležni inspekcijski organi na državnom i lokalnom nivou dužni su da odmah pokrenu sve raspoložive ljudske i tehničke kapacitete odnosno da se sve inspekcijske službe ekipiraju i angažuju i na jednom zadatku: kontroli poštovanja epidemioloških mera i sankcionisanju kršenja mera u skladu sa propisima", kaže se u reagovanju.

NKT zahteva od nadležnih inspekcijskih organa na državnom i lokalnom nivou najvišu moguću efikasnost i konkretne rezultate i to odmah.

Apelovalio su na građane da poštuju epidemiološke mere - pre svega da u svakoj propisanoj prilici nose zaštitne maske i da drže fizičku distancu kao i da upražnjavaju što češću higijenu ruku.

"Porast lokalne transmisije mora biti zaustavljen prije početka školske godine koja sama po sebi predstavlja dodatni epidemiološki izazov. Alternativa nedovoljnom poštovanju mera su dalje restrikcije. Jedini način da to bude izbegnuto je disciplina svakog pojedinca", zaključuje se u saopštenju.

U Crnoj Gori školska godina počinje 1. oktobra. Odlučeno je da đaci do šestog razreda osnovnog i prvog srednje škole pohađaju nastavu u školama dok će za ostale biti organizovana nastava online.

Ukupan broj aktivnih slučajeva COVID19 u Crnoj Gori trenutno iznosi 2.482.

Od početka godine ukupan broj registrovanih slučajeva infekcije novim koronavirusom je 7.503.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side