Begić: Proći još neko vreme dok Crna Gora ne otvori granice sa Srbijom
29.07.2020 Beograd

Begić: Proći još neko vreme dok Crna Gora ne otvori granice sa Srbijom

Begić: Proći još neko vreme dok Crna Gora ne otvori granice sa Srbijom Foto: pixabay.com
Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić izjavio je da će "proći još neko vreme" dok ne budu otvorene granice sa Srbijom i ostalim zemljama iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.


"Ne radi se samo o otvaranju granica prema Srbiji. Radi se i o otvaranju granica prema nekim drugim državama. Obzirom na nivo obolevanja, ali i činjenicu da se polako i evidentno vidi smanjenje broja oboljelih, kako kod nas tako i u Srbiji, čini mi se da će proći još neko vreme dok granice ne budu otvorene i omogućio se kakav-takav saobraćaj, razmena ljudi, roba i usluga", rekao je Begić na konferenciji za medije.

Građani Srbije od 15. marta ne mogu ući u Crnu Goru čak ni oni koji imaju nekretnine ili porodicu, niti ako imaju test da su negativni na korona virus. Moguće je jedino da dođu privatnim avionima, ali je od 12. juna potreban PCR test.

Državljani Crne Gore i stranci sa stalnim boravkom koji ulaze iz Srbije moraju u institucionalni karantin od 14 dana, osim starijih od 70 godina, dece mlađe od 11 i osoba koji su morali u Srbiju ići zbog medicinskog tretmana koji idu u kućnu samoizolaciju.

Begić je rekao da je kod dvoje turista koji su u Crnoj Gori boravili duže vreme registrovan koronavirus.

"Nismo imali registrovano obolevanje kod turista koji tu dolaze na sedam ili deset dana. Protokol postoji, situacije su definisane i mogu vam reći da smo mi u IJZ zadovoljni kako su neki hotelijeri ozbiljno pristupili izradi svojih protokola, gde su otišli par koraka dalje od onoga što je od njih IJZ zahtevao", rekao je Begić.

Na pitanje kako je moguće da su na današnji dan zatvoreni svi javni i privatni vrtići koji imaju uspostavljene procedure za postupanje u slučaju epidemije, dok se istovremeno dozvoljava boravak đece u nekontrolisanom okruženju kakve su igraonice, Begić je rekao da se trude da stvore kontrolisane uslove i da razviju dovoljnu količinu svesti da svako treba da bude odgovoran za sopstveno zdravlje, zdravlje svoje dece, ali i zdravlje svoje okoline.

"Ne bih se složio da su igraonice nekontrolisane. Postoji čitav set mera koje su propisane i za dečje igraonice, ali za razliku od vrtića u kojima deca borave u cilju obrazovanja pre svega, a onda i vaspitanja i čuvanja - igraonice su opcione. U igraonice niko ne mora da ide", rekao je Begić.

U Crnoj Gori su danas umrle još dve osobe od korona virusa tako da je od sredine juna ukupno umrlo 38, a od marta 47.

Ukupno je 2.038 aktivnih slučajeva, a danas je evidentirano 67 novih.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side