Bečić izabran za predsednika parlamenta
23.09.2020 Beograd

Bečić izabran za predsednika parlamenta

Bečić izabran za predsednika parlamenta Foto: prtscr
Lider koalicije "Mir je naša nacija" i predsednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić izabran je za predsednika Skupštine Crne Gore.

Za njegovo imenovanje glasalo je 45 poslanika, a protiv je bio jedan poslanik, dok je 25 listića bilo prazno.

"Neopisiva je čast i privilegija biti izabran za predsednika najvišeg zakonodavnog i predstavničkog doma, a istovremeno biti i prvi izabrani javni funkcioner nakon prve demokratske smene vlasti u crnogorskoj istoriji. Oni koji me nisu glasali da znaju da ću se za njih još više boriti, da su im moja vrata širom otvorena. Neću ih napadati, kritikovati ili proglašavati protivnicima države. Hoću da opozicija ima bolji status nego što smo ga mi imali", poručio je Bečić nakon izbora.

Pre glasanja poslanici koalicija "Za budućnost Crne Gore i "Crno na bijelo", poslanici Bošnjačke stranke i poslanik Albanske izborne liste "Genci Nimanbegu-Nik Gjeloshaj" Nik Đeljošaj, najavili su da će podržati predlog da Bečić bude predsednik Skupštine.

DPS i SDP najavili su da će biti "uzdržani", dok su Andrija Popović (Liberalna partija) i Socijaldemokrate Crne Gore kazali da će biti protiv izbora Bečića za predsednika parlamenta.

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić kazao je da ta partija povodom predloga da Bečić bude predsednik Skupštine "DPS imati neutralan stav".

"Nećemo glasati ni za Bečića, ali ni protiv", rekao je Nikolić.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da postoji bojazan da će doći "do dezintegracije Crne Gore, gubitka našeg suveriniteta".

Državna izbora komisija Crne Gore (DIK) je objavila 14. septembra konačne rezultate parlamentarnih izbora, prema kojima su tri opoziciona saveza osvojila 41 poslaničko mesto dok aktuelna vladajuća većina ima 40 mesta u crnogorskom parlamentu.

Prema konačnim izbornim rezultatima, koalicija "Odlučno - Demokratska partija socijalista - Milo Đukanović" osvojila je 30 mandata od kojih jedan pripada Liberalnoj partiji koja je bila dio koalicije.

Opoziciona koalicija "Za budućnost Crne Gore" osvojila je 27 mandata, od čega 18 pripada Demokratskom frontu koji čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Pokret za promjene i Demokratska narodna partija.

Kao članice saveza "Za budućnost Crne Gore" Socijalistička narodna partija (SNP) imaće pet poslanika, Ujedinjena Crna Gora jednog, a Radnička partija i Prava Crna Gora po jednog predstavnika. Nosilac liste Zdravko Krivokapić je taj opozicioni savez predvodio kao nestranačka ličnost.

Opoziciona koalicija "Mir je naša nacija" osvojila je 10 poslaničkih mesta, od čega devet pripada Demokratskoj Crnoj Gori, a jedan Demosu. Opozicioni savez "Crno na bijelo" ima četiri poslanika koja pripadaju građanskom pokretu URA.

Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate imaće po tri poslanika, a Socijaldemokratska partija dva. U crnogorskom parlamentu po jednog predstavnika imaće Albanska lista "Sada je vrijeme" i koalicija "Jednoglasno".

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side