04.07.2018 Banjaluka

Banjalučko Tužilaštvo pokrenulo istragu o ubistvu mladića

Banjalučko Tužilaštvo pokrenulo istragu o ubistvu mladića Foto: pixabay
Okružno tužilaštvo Banjaluke saopštilo je danas da postoji osnov sumnje, kako su naveli, "sa najnižim stepenom verovatnoće", da je 21-godišnji mladić David Dragićević ubijen, zbog čega je donelo odluku o sprovođenju istrage zbog krivičnog dela ubistva.

U saopštenju, koje je potpisao glavni okružni tužilac Želimir Lepir, navedeno je da je na osnovu dosadašnje istrage utvrđeno da "postoji osnova sumnje" da je 18. marta oko četri časa, u blizini rečice Crkvena u Banjaluci, došlo do verbalnog i fizičkog verbalnog i fizičkog sukoba.

Prema saopštenju Tužilaštva, mladić je, "plašeći se svoj život, bežao od izvršilaca i pao niz strmu obalu reke Crkvene, visine oko 4,5 metra, u nabujalu Crkvenu ili su ga izvršioci sa iste obale gurnuli u reku Crkvenu", da bi se, vrlo brzo nakon što se našao u vodi, mladić utopio.

Tužilaštvo je demantovalo tvrdnje da je mladić otet, zarobljen i zlostavljan, kako to tvrdi porodica Davida Dragičevića, navodeći da "za to ne postoji nijedna indicija, osnov sumnje niti dokaz".

"Ovakav zaključak temelji se na nalazu veštaka medicinske struke, iz kojeg ne proizilazi postojanje bilo kakvih povreda koje bi ukazivale na otmicu, vezivanje, silovanje oštećenog i slično. Ovo činjenično stanje suprotno je tvrdnjama oštećenog oca i dela javnosti koji stalno potenciraju da je lice oteto i držano u zarobljeništvu, a onda likvidirano", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je u telu stradalog mladića bilo 1,58 promila alkohola, kao i da je utvrđeno da u krvi i urinu Davida Dragičevića nije dokazano prisustvo opojnih droga.

Prema saopštenju Tužilaštva, povrede na telu stradalog mladića su lakše, a mogle su, kako je navedeno, "nastati upravo padom tela niz teren koji je popločan kamenom, odnosno levom stranom korita reke Crkvena".

Tužilaštvo je konstatovalo da je smrt mladića nastupila utapanjem i da je "s velikim stepenom verovatnoće" utvrđena putanja kretanja Davida Dragičevića, u toku noći nestanka, iz grada ka mestu gde je, prema njihovim tvrdnjama, on nastradao.

Glavni okružni tužilac Želimir Lepir tvrdi da tužilaštvo radi "pod velikim pritiskom", navodeći da se "pojedini mediji i grupe pojedinih građana iznose neistine u vezi sa ovim događajem sa ciljem da se kriminalizuju državne institucije i to prvenstveno Tužilaštvo i MUP RS, kao i da određene grupacije time žele da postignu svoj politički rejting pred izbore".

Lepir je naveo da je otac stradalog mladića Davor Dragičević protiv njega i postupajućih tužilaca, kao i protiv nekih funkcionera MUP RS, podneo krivične prijave, kvalifikujući ih kao saučesnike u ubistvu, što, kako je navedeno, oni ne mogu da razumeju.

Glavni okružni tužilac je naveo da Okružno tužilaštvo Banjaluka za svoj rad odgovara Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH (VSTS).

David Dragićević nestao je u noći 18. marta, a njegovo telo pronađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Policija je dva dana posle pronalaska tela saopštila da je smrt zadesna i da ne postoje elementi krivičnog dela.

Porodica madića od početka tvrdi da je David Dragičević otet, mučen, udavljen i da je njegovo telo potom bačeno u Crkvenu, koja je kanalizacija.

Otac mladića, Davor Dragičević, tvrdi da su njegovog sina likvidirali pripadnici MUP RS, a da najviši zvaničnici MUP RS i Okružnog tužilaštva pokušavaju da zataškaju zločin, zbog čega ih je nazvao "saučesnicima u ubistvu".

Od 26. marta se svako veče na Trgu Krajine održavaju mirni skupovi građana na kojima se traži istina i pravda za Davida Dragičevića, a u međuvremenu je formirana Fejsbuk grupa "Pravda za Davida" koja broji skoro 330 hiljada članova iz RS, BiH, regiona i sveta.

Za 7. juli zakazan je veliki skup u Banjaluci, koji organizuje grupa "Pravda za Davida".

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side