Atina: Grčka će poštovati izbor građana na referendumu
30.09.2018 Atina

Atina: Grčka će poštovati izbor građana na referendumu

Atina: Grčka će poštovati izbor građana na referendumu Foto: Pixabay
Vlada Grčke večeras je ocenila da je na referendumu u Makedoniji većina građana koji su izašli podržala dogovor dve države o rešavanju spora oko imena, ali da ga deo društva gleda sa skepticizmom.

U saopštenju grčkog ministarstva spoljnih poslova, koje prenose makedonski mediji, ističe se da će Grčka poštovati izbor građana susedne zemlje na referendumu.

Veliki deo društva je podržao dogovor, drugi deo se gleda sa skepsom, ali Grčka poštuje izbor građana susedne zemlje, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke nakon referenduma u Makedoniji, čije rezultate smatraju kontradiktornim.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova, objavljenom nešto više od pola sata nakon glasanja u Makedoniji, navedeno je da "Grčka izbliza, ali sa distance prati događanja", kao da "ostaje predana Dogovoru iz Prespe", prenosi Rojters.

"Grčka pažljivo, ali sa određene distance, prati događanja u Makedoniji, a isto tako ostaje obavezana Dogovorom iz Prespe.

Kako se navodi, "rezultati referenduma u BJRM koji je konsultativan i nije deo obavezujućih uslova iz Dogovora iz Prespe kontroverzni su".

"Glasovi 'za' su znatno brojniji ali je potreban veći odziv. Veliki deo društva susedne zemlje je podržao Dogovor. Ali jedan značajan deo ga gleda sa skepticizmom. Grčka poštuje izbor građana BJRM", navelo je grčko ministarstvo spoljnih poslova.

Dodaje se da "klima nacionalizma i sumnje, svakodnevne lažne vesti i fanatizam, nisu dozvolili da se napravi trezvena procena velikih dobitaka od Dogovora kao i da sprečavaju uzajamno razumevanje među narodima".

"Kod sledećih koraka potrebna je trezvenost svih strana, nezavisno, da bi se obezbedila pozitivna dinamika Dogovora iz Prespe", navodi Ministarstvo spoljnih poslova Grčke u saopštenju objavljenom po zatvaranju biračkih mesta na referendumu u Makedoniji.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side