Ankete: Milanović ostavio bolji utisak u tv duelu sa Grabar-Kitarović
31.12.2019 Zagreb

Ankete: Milanović ostavio bolji utisak u tv duelu sa Grabar-Kitarović

Ankete: Milanović ostavio bolji utisak u tv duelu sa Grabar-Kitarović Foto: Beta, AP
Kandidati Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolinda Grabar-Kitarović, šest dana uoči drugog kruga izbora za predsednika Hrvatske, sučelili su se u tv debati na RTL u kojoj je prema anketama portala ubedljivo bolji utisak ostavio Milanović, dok analitičari smatraju da nije bilo jasnog pobednika.

Aktuelna predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, kandidatkinja HDZ i kandidat SDP ;Zoran Milanović, koji je u prvom krugu pobedio s tri odsto prednosti, odgovarali su na set pitanja iz političkog, privrednog, društvenog i ostalih područja javnog života.Govoreći o spoljnoj politici, na pitanje da li bi pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Hrvatsku, Milanović je rekao da ga on nije ;zvao ali da ne misli da se na Srbiji treba iskaljivati.

"Na neki način raditi s tim ljudima treba. Raditi, ne se grliti, a onda 'rigati' vatru", rekao je Milanović.

Kolinda Grabar Kitarović je uzvratila da ona ne bljuje ;vatru na Vučića, već da je samo rekla da nema dalje dok Srbija ne preda papire o nestalima.

"Vi ste bili desna ruka političkog komesara Ive Sanadera. Vučić je ovde radio cirkus, to je vaša zasluga. Ja s Vučićem mogu pričati o nestalima, ali vreme ide, posao se vrti. Baviću se i nestalima, baviću se i poslom", rekao je Milanović.

Na pitanje treba li Hrvatska da blokira Srbiju na putu u EU ;Milanović je rekao da ne treba.

"Srbija ima nesreću da je vodi jedan ratni kabadahija. Taj čovek vodi Srbiju u ime beogradske čaršije, a to nije srpska država i narod. Ja vidim partnera, tu rade hrvatske firme", dodao je.

Na pitanje zašto veruje da je baš ona bolja izbor Grabar Kitarović je rekla da ona nudi program.

"Pre pet godina, kad sam postala predsednica, zemlja je bila u dubokoj krizi. Danas je Hrvatska bolja, ali još uvek držim da treba makroekonomske činioce preliti na račune građana, da bi građani živeli bolje. Zato tražim drugi mandat, tražim kontinuitet politike promena", navela je.

Milanović je na isto pitanje rekao da on ima veliko iskustvo što je, dodao je, garancija da će se ponašati predvidivo u pozitivnom smislu. "Imam brojne međunarodne kontakte, vodio sam vladu koja je zemlju ostavila u ritmu privredne ekspanzije", rekao je.

Grabar-Kitarović ;replicirala da je zatekla Hrvatsku koje je bila opustošena požarom pesimizma, na šta je Milanović je dodao da je ;"2015. ; završila sa 4. kvartalom rasta, s rastom BDP-a, s najnižom kamatnom stopom na dug - tri odsto".

U uobičajenim anketama na portalima o tome ko je ostavio bolji utisak u sučeljavanju predsedničkih kandidata uverljivu pobedu odneo je Milanović.

Na net.hr Milanović je bio bolji za 80 odsto čitalaca, na tportalu taj je odnos 65 prema 35, na RTL-u 72 prema 28, na Jutarnjem 68 prema 32, a na Večernjem 60 prema 40 odsto u korist kandidata SDP.

Analitičari međutim, smatraju da je ishod manje više bio nerešen. Slažu se da je Milanović dominirao argutmentima, sadržajem i retorikom, ali svi ističu preteranu agresivnost, bahatost, nervozu i samodopadnost.

Kod Grabar Kitarović pohvaljuju izuzetnu mirnoću, suzdržanost i pripremljenost, ali zameraju nedostatak argumenata i jasnog stava te previše praznih fraza i ponavljanje.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side