Amfilohije: NATO nije istinska Evropa
12.05.2019 Podgorica

Amfilohije: NATO nije istinska Evropa

Amfilohije: NATO nije istinska Evropa Foto: pixabay
Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije izjavio je danas da NATO ne predstavlja istinsku i pravu Evropu, već onu koja je skrnavila hrišćanski narod na pravoslavnom istoku, i da bi vlast u Crnoj Gori trebalo da shvati da ne može da se odriče nacifašizma ako prihvata NATO.

"Daće Bog da se ovi naši koji su na vlasti ponovo vrate Svetom Petru Cetinjskom i Svetom Vasiliju. A kome će drugom da se vrate ako ne njima", rekao je Amfilohije na liturgiji u manastiru Ostrog.

On je kazao i da je u Njujorku 2016. godine u požaru izgorela srpska pravoslavna crkva koju episkop Irinej obnavlja.

"Crkva je bila porušena kao crkva u Parizu Notr Dam. Ona crkva, onaj hram na kojem su 1389. godine zvonila zvona u čast pobede srpske vojske nad Muratom. Na tu crkvu današnji Francuzi postavili su zastavu ne onih potomaka koji su se borili na Kosovu za veru pravu, za krst časni i slobodu zlatnu, nego lažnu zastavu. Bože oprosti, možda je majka Božija današnje Francuze podsetila na njihov greh, da tako ne smeju da rade, jer potomci onih koji su gradili Notr Dam i zvonili na njemu posle bitke na Kosovu zajedno su sa nesrećnicima sa Kosova porušili 150 hramova", naveo je Amfilohije.

On je izrazio nadu da će biti obnovljene i crkve u Parizu i Njujorku i one na Kosovu, kao i želju "da Bog urazumi savremene Evropljane da se vrate onoj izvornoj staroj Evropi, Evropi svetih apostola Petra i Pavla, svetih rimskih apostola, Evropi velikih ljudi, poput Dantea i Šekspira".

Kazao je da je Ostrog najbolji primer da "nerodna pustinja može biti rodnija od one koja rađa" jer Sveti Vasilije Ostroški nije imao telesne dece, a opet ne postoji neko ko je toliko dece "izrodio" i ko je uspeo da "sabere sveštenike, episkope i narod iz čitavog sveta".

I ove godine su hiljade vernika iz Crne Gore, regiona i Evrope došle da proslave praznik Svetog Vasilija Ostroškog. Mnogi od njih su noć proveli pod manastirskim stenama.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 25.05.2019, 12:28h ne, nego si ti....

    "Amfilohije: NATO nije istinska Evropa" ...- Nije nego si ti! Ti i moskovska patrijaršija ste istinska Evropa. Samo ti nastavi svoj posao - trovanja ljudi u ovom delu Balkana!

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side