15.06.2019 Beograd/ Mostar

Američki zvaničnik: Sankcije Dodiku ostaju, Rusija podriva približavanje Balkana EU-u i NATO-u

Američki zvaničnik: Sankcije Dodiku ostaju, Rusija podriva približavanje Balkana EU-u i NATO-u Foto: Beta / Milos Miskov
Sankcije američke administracije predsedniku Predsedništva BiH Miloradu Dodiku ostaće na snazi sve dok ne promeni odnos prema državi kojoj je na čelu, izjavio je u subotu zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, Metju Palmer, ističući da je cilj Vašingtona članstvo BiH i drugih zemalja Balkana u EU-u i NATO-u, što Rusija želi da blokira.

Palmer koji će sledeće nedelje učestvovati na zasedanju Saveta za sprovođenje mira (PIC) koje nadzire primenu Dejtonskog mirovnog sporazuma, u subotu je u Banjaluci započeo višednevnu posetu BiH, te je nakon susreta s vodećim zvaničnicima Republike Srpske dao i intervju novinskim agencijama, prenosi Hina.

Upitan o Dodikovu očekivanju da će biti skinut s američke "crne liste", Palmer je rekao kako on, kao ni njegov bliski suradnik Nikola Špirić nisu ništa učinili da bi američka vlada promenila tu odluku.

"Milorad Dodik i Nikola Špirić su pod sankcijama SAD i to je rezultat njihovih odluka, stavova i aktivnosti koje su sprovodili i javno govorili. Pre no što dođe do promene položaja u kojem su oni sada, treba da postoji dokaz promene do koje je došlo, i nama bi bilo drago da se to i dogodi", rekao je Palmer.

Dodik je pod sankcijama od januara 2017. odlukom Ministarstva finansija SAD. Zamrznuta mu je imovina u SAD, zabranjena putovanja u tu zemlju, a američkim državljanima zabranjeno je da posluju s njim. Ta odluka je doneta zbog procene da Dodik ometa sprovođenje Dejtonskog sporazuma i svojim pretnjama referendumom o otcepljenju Republike Srpske od BiH ugrožava mir i stabilnost, dok se Špirić, bivši predsednik Saveta ministara BiH, našao na crnoj američkoj listi zbog navodnih finansijskih zloupotreba.

Palmer je u razgovoru za medije u BiH pozvao vlasti BiH da predaju Godišnji nacionalni program (ANP) kako bi se aktivirao Akcioni plan za članstvo (MAP) s NATO-om. Daljem napredovanju prema NATO-u protivi se srpska strana u BiH.

Palmer je istakao da SAD i Rusija imaju različite ciljeve na jugoistoku Europe i u BiH.

"Temelj američke politike za Zapadni Balkan jeste potpora evropskim i evroatlantskim integracijama. To znači članstvo EU za sve zemlje Zapadnog Balkana i članstvo u NATO-u za sve zemlje koje žele biti članice tog saveza", podsetio je on.

"Rusi imaju mnogo drugačiji cilj na Balkanu. Oni žele da videti region koji je podeljen i u kojem je visokog stepen napetosti i podela", rekao je američki diplomata.

Optužio je Rusiju da stoji iza pokušaja državnog udara u Crnoj Gori oktobra 2016, te da je pokušala da "minira" dogovor Skoplja i Atine kojim je otvoren put Severnoj Makedoniji ka EU i NATO-u.

Upitan o budućnosti Dejtonskog sporazuma za BiH, Palmer je istakao da mora doći do njegove reforme kako bi zemlja napredovala prema EU.

"Mislim da se svi slažu da će morati da dođe do reformi koje su potrebne da bi BiH bila efikasnija i ispunila standarde za članstvo u EU. Mi taj proces podržavamo", rekao je Palmer.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side