13.07.2018 Skoplje

Ambasador SAD: Uvereni smo da će Makedonija postati član NATO

Ambasador SAD: Uvereni smo da će Makedonija postati član NATO
Sjedinjene Američke Države su uverene da će dogovor s Grčkom produžiti da se ispunjava i da će Makedonija kao Severna Makedonija postati član NATO, izjavio je večeras američki ambasador u Skoplju Džes Bejli.

On je Televiziji "Kanal 5" rekao da je sada potrebno da se formira Državna izborna komisija koja bi pripremila predstojeći referendum, na kojem će građani izraziti mišljenje o dogovoru s Grčkom.

Na pitanje kakav ishod referenduma očekuje, Bejli je rekao da u ovom trenutku građani Makedonije treba da odluče da li žele budućnost u NATO i EU.

On je istakao da misli da će građani glasati za to, jer podrška za NATO u zemlji postoji još od devedesetih, od proglašenja nezavisnosti.

"Mislim da je još od Samita NATO u Bukureštu (2008. godine) očigledno da je trebalo da dođe do dogovora s Grčkom oko imena da bi se išlo napred. To je težak kompromis, ali mislim da sada Makedonija ima mogućnost da vidi svoju budućnost. To je put napred i mislim da, na kraju, to građani podržavaju - budućnost u NATO, budućnost u EU", rekao je američki ambasador u Skoplju

Džes Bejli je rekao da je mnogo puta razgovarao sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim o makedonskoj budućnosti u EU i u NATO i da je godinama to snažno podržavao.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side