12.09.2019 Skoplje

Sednica parlamenta za razrešenje Janeve sutra ili prekosutra

Sednica parlamenta za razrešenje Janeve sutra ili prekosutra Foto: pixabay
Predsednik parlamenta Severne Makdonije Talat Džaferi najvio je da će sednicu za razrešenje specijalne tužiteljke Katice Janeve zakazati za sutra ili prekosutra.

"U svakom slučaju neće biti 15. septembra. Ili će biti sutra ili u subotu. U cajtnotu poslednji dan nema ni smisla, ni potrebe da se održi ta sednica", rekao je Džafer.

Mandat specijane tužiteljke za prisluškivane razgovore, koja je u protvoru ko osumnjičena u aferi "Reket", ističe 15. septembra.

Opoziciona VMRO DPMNE insistira da do kraja dana bude održana plenarna sednica parlamenta na kojoj bi Janeva bila razrešena da bi, kako kažu, Sudski savet imao vremena da potvrdi odluku i da stranke izaberu novog specijalnog tužioca.

Poslednja dva dana dok opzicija traži hitno rasrešenje Janeve a vladajuća koalicija ne žuri, traje dogovaranje detalja oko načina na koji će državni tužilac Ljubomir Joveski od pomoćnika Janeve preuzeti sve predmete Specijanog tužilaštva, što je specijalna tužiteljka zatražila pismom iz zatvora.

Time bi se predmeti Specijanog tužilaštva nastavili i u slučaju da vlast i opozicija do polovine septembra ne postignu dogovor oko novog zakona za javno tužilaštvo, kojim bi trebalo da bude rešen status Specijalnog tužilaštva.

U sudskim slučajevima i istragama tog tužilaštva koje je nastalo poltičkom dogovrom četiri najveće partije za rešavanje krize, navećim delom su osumnjičeni ili optuženi bivči i sadašnji funkcioneri VMRO DPMNE za kriminal u vreme dok je ta stranka bila na vlasti.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side