Dodik: Od ponedeljka se 'zaustavlja funkcionisanje institucija' BIH
25.06.2019 | 19:04h ► 21:30h Sarajevo

Dodik: Od ponedeljka se 'zaustavlja funkcionisanje institucija' BIH

Dodik: Od ponedeljka se 'zaustavlja funkcionisanje institucija' BIH Foto: Medija centar
Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će zbog neusvajanja državnog budžeta BIH od ponedeljka biti "zaustavljeno funkcionisanje institucija", uz problem isplate plata državnih službenika.

"Ako ne dođe do odluke o privremenom finansiranju državne institucije će ostati bez plate. Ja u ponedeljak neću dobiti platu. Kakva je to poruka kada država nema budžet u sedmom mesecu!?", rekao je Dodik novinarima.

On je naveo da ne želi sarađivati sa postojećim starim sazivom Saveta ministara BiH, dok novi nije formiran posle opštih izbora održanih još oktobra prošle godine.

"Ja sam manje zainteresovan za funkcionisanje BiH od njih. Neću potvrditi odluke ovog Saveta ministara BiH, neću se igrati sa srpskim nacionalnim interesima", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Bošnjaci "misle da mogu odlučivati šta su srpski interesi".

"Oni moraju da shvate da je ono što se naziva srpskom političkom reprezentacijom nije isto što je bilo pre nekoliko godina", ocenio je predsedavajući Predsedništva BiH.

On je optužio "Bošnjake predvođene Bakirom Izetbegovićem" da su krivi za blokadu institucija BiH.

"Oni rizikuju da BiH ne funkcioniše, a ja kažem da rizikuju da BiH ne postoji. One, koji tvrde da BiH ne može da se raziđe, samo ću podsetiti da je bilo mnogo onih koji su govorili da Jugoslavija ne može da se raspadne, pa ste viđeli kako to izgleda", naglasio je Dodik.

On je još ocenio kako postoji mnogo stvari u BiH koje su neustavne, dodavši da su, kako je rekao, neustavni Visoki sudski i tužilački savet, Tužilaštvo i Sud BiH.

Ponovio je i da RS neće pristati na ulazak BiH u NATO.

"RS je odlučila i neće u NATO, džaba pričate priču. Ne razumem zašto je sada toliko u interesu Bošnjaka da se sada priključe. Ne može, jer to neće srpski narod. Ne mogu se u BiH tako donositi odluke. To što je bilo prije, to je neka druga priča", kazao je Dodik.

 

Dodik: RS će formirati žandarmeriju

Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da će Republika Srpska formirati žandarmeriju, da bi svojim građanima obezbedila sigurnost.

Dodik je neveo da bi rezervni sastav policije mogao biti koristan, odnosno mogao bi se angažovati u nekim ad hok situacijama, kao što je migrantska kriza.

"Međutim, napravila se atmosfera da je Republika Srpska mesto koje se kao militarizuje, što nije tačno. Ja sam za demilitarizaciju i da ostanu određene policijske snage", kazao je on.

MUP RS povukao je iz Zakona o policiji, koji je na razmatranju u Narodnoj skupštini RS, odredbe koje se odnose na formiranje rezervnog sastava policije.

Prethodno je međunarodna zajednica oštro kritikovala tu inicijativu, pa sui z MUP-a saopštili da odustaju od rezervnog sastava policije, ali da će Jedinicu podršku preimenovati u "Žandarmerija".

Ambasade SAD i Velike Britanije su tražile objašnjenje šta to znači, navodeći da su protiv uvođenja novih oružanih komponenti koje imaju oblik vojne formacije.

Dodik je još kazao da RS neće dopustiti da se na njenoj teritoriji formiraju migrantski centri, jer se "želi obezbediti sigurnost RS".

"Da bismo sproveli tu odluku, formiraćemo strukture bezbednosti koje mogu to da sprovedu", kazao je on.

Dodik je ocenio da od Oružanih snaga BiH nema nikakve koristi, ponovivši da one neće izaći na granicu sa Srbijom kako bi kontrolisale ulazak ilegalnih migranata u BiH.

"Fronteks (evropska policija za zaštitu granica) neće biti na granici sa Hrvatskom, niti će Oružane snage BiH biti na granici sa Srbijom", rekao je on.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side