19.06.2019 | 19:21h ► 22:54h Podgorica

Đukanović: Odlučni da rešimo pitanje crkve, razočarani odnosom EU prema Makedoniji i Albaniji

Đukanović: Odlučni da rešimo pitanje crkve, razočarani odnosom EU prema Makedoniji i Albaniji Foto: prtscr ytb
Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je povodom Predloga zakona o slobodi veroispovesti da je Crna Gora odlučna da rešava veoma delikatno pitanje crkve, ali i da je očekivao više od Saveta opštih poslova Evropske unije koji nije dao zeleno svetlo otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Đukanović, koji je na poziv ambasadora Rumunije Ferdinanda Nagija, bio gost na radnom ručku ambasadora država članica Evropske unije (EU) akreditovanih u Crnoj Gori, rekao je da prilikom rešavanja pitanja crkve neće nasedati na provokacije i uzdržavaće se od daljeg zaoštravanja situacije, ali će beskompromisno braniti svoje interese.

Crnogorska vlada usvojila je Predlog zakona o slobodi veroispovesti koji predviđa da sve verske zajednice, pa i Srpska pravoslavna crkva, moraju dokazati da su pre 1918. godine bile vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta.

Mitropolija crnogorsko-primorska oštro se protivi tom zakonskom rešenju i traži da se povuče.

Povlačenje zakona tražio je od Vlade Crne Gore prošle nedelje predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vlada u Podgorici je odbila Vučićevu "molbu" i poručila da "ne dopušta bilo kome" da utiče na njene odluke.

Đukanović je naglasio značaj tajminga sastanka u kontekstu juče usvojenih zaključaka Saveta za opšte poslove, nedavno održanih izbora za Evropski parlament i objavljenog izveštaja o napretku zemalja Zapadnog Balkana (ZB), kao i diskusija o strateškim kretanjima EU i njenog odnosa prema regionu.

On je ocenio da su zaključci Saveta ispod onoga što su bila očekivanja Zapadnog Balkana, napominjući da bi bolje bilo za stabilnost regiona i Evrope, kao i ekonomskog i demokratskog razvoja, da je postignut viši nivo kompromisa.

"Bilans je možda realan izraz onoga kako stanje vidi EU, ali nije u saglasju sa onim kako ga mi iz regiona vidimo, posebno u kontekstu odlaganja odluke o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom", kazao je Đukanović.

On je dodao da region Zapadni Balkan nikada neće biti stabilan bez integracije, i ne može doživeti potreban tempo ekonomskog i demokratskog razvoja.

Zato je, prema oceni Đukanovića, izuzetno važna buduća umešnost evropske politike, da nađe balans između onoga što su očekivanja prema Balkanu i Evrope kao globalnog igrača.

Savet opštih poslova Evropske unije nije dao zeleno svetlo otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, ali su ministri obećali da će u drugom polugođu doneti "jasnu i sadržajnu" odluku.

 

Đukanović: Priča o verskoj imovini nije dogovorena sa Vučićem, Irineju poručujem Pišite mu pamet

Milo Đukanović odbacio je ocene da je priča o verskoj imovini pokrenuta u dogovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i dodao da na komentare patrijaha Irineja koje iznosi povodom tog zakonskog rešenja može da odgovori samo rečenicom – Pišite mu pamet.

"Ne može biti govora ni o kakvoj manipulativnoj politici u koprodukciji Đukanović – Vučić. Dakle, u ovom konkretnom slučaju. Nema govora o tome. Ovde se radi o, rekao bih, namernom nerazumevanju određenih beogradskih medijskih i političkih krugova. Ono što su htenja i ono što su projekti države Crne Gore u pokušaju manipulisanja crnogorskom državnom politikom", rekao je Đukanović u intervju za Televiziju N1.

Upitan da li je pitao Vučića o kampanji koja se protiv njega vodi povodom Predloga zakona o slobodi veroispovijesti od strane srpskih zvaničnika i srpskih medija, Đukanović je odgovorio odrično.

"Prosto zato što bih to smatrao svojom slabošću. To bi značilo da to na neki način mene tangira ili ugrožava. Ne. Hoćete da se vratimo najmanje 10 puta tokom moje političke karijere, koja je samim tim veoma duga, da smo imali jednako prljave kampanje protiv Crne Gore i protiv mene lično, kao i sada. Jednako prljave kampanje. Užasno prljave, neutemeljene kampanje. Je li to na neki način ugrozilo mene, je li to ugrozilo neki crnogorski nacionalni interes. Ne. To je osnovni problem onih koji misle da na takav način mogu razgovarati sa Crnom Gorom i sa mnom", rekao je on.

On je kazao da se Srpska pravoslavna crkva protivi predlogu Zakona o slobodi verospovesti jer bi da sačuva ono što je otela od Crne Gore.

Dodao je da Crna Gora ne otima crkvenu imovinu, navodeći da su optužbe zvaničnika Srbije i SPC "gruba politička manilupacija".

Država je, po njegovim rečima, bila vlasnik imovine koju je do 1918. godine koristila autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva (CPC).

Na pitanje da li očekuje da će Carigradska patrijaršija priznati autokefalnost CPC, Đukanović odgovara da bi ga iznenadilo da bude išta drugačije.

"Naravno da očekujem, jer bi me iznenadilo da se razmišlja drugačije. Ponavljam, bilo bi to suprotno kanonskom pravu, bilo bi suprotno temeljnom principu etnofiletizma. Kao što smo 1918, podsećam Vas, ostali bez države, pa nakon toga, bez obzira što je bilo nasilno, logično, 1920. ostali smo bez crkve. 2006. godine su se promenile okolnosti. Crna Gora je nezavisna država. U skladu sa ovim principom koje sam vam pomenuo, dakle organizacija Pravoslavne crkve prati organizaciju države", kazao je Đukanović za N1.

Na pitanje da li je izjavu patrijaha Irineja, koji je rekao da ono što radi Đukanović nisu radili ni Turci ni komunisti i koji mu je poručio da je poturica gori od Turčina, doživeo kao uvredu, Đukanović je rekao da uvredu može doživeti od čoveka čiji intelektualni potencijal respektujete.

"Ja sam već komentarisao ranije izjave srpskog patrijarha, i zadržaću se sa samo jednom kratkom opaskom. Pišite mu pamet", rekao je on.

Komentarišući izjavu člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da delovi Crne Gore treba da se ujedine sa Srbijom i Republikom Srpskom, Đukanovoć je rekao da se radi o izjavama koje podsećaju na devedesete.

"Toliku glupost ne bi sebi dozvoli ni lideri velikosrpskih partija u Crnoj Gori jer bi znali da je to izdaja države. Došao sam do saznanja da je Dodik i sam protestovao protiv nedovoljno precizne interperetacije te svoje misli. Ako je ta misao tačno interpretirana ona je duboko protiv nacionalnih intersa Crne Gore", kazao je Đukanović i istakao da je Dodik uoči referenduma aktivno pomagao afirmisanje ideje nezavisnosti Crne Gore.

"Naši odnosi su bili intenzivniji. Gledamo se ređe, ali se gledamo. Naši odnosi su danas odnosi uvažavanja. Ne dopada mi se retorika, iako ne ugrožava Crnu Goru uključujući i te mape koje je Dodik navodno definisao. Neprijatno mi je da to čujem jer me vraća u devedesete", kazao je on.

Na pitanje koliko je njegovo bogatstvo, Đukanović je rekao da ima para onoliko koliko ima normalan čovek koji se bavi njegovim poslom.

"Ima tu i zlata i imovine, ali to neko precenjuje kao bogatstvo. Odavno sam spoznao mudrost da nikako ne mogu spavati u dve kuće, niti se voziti u dva aviona, niti ću biti srećan nakon smrti zato što iza mene ostaje neko bogatstvo. Sve ono što je ostvareno za moga mandata mene ispunjava toliko da ne postoji cifra za koju bi to ustupio", rekao je on.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side